Családok éve - kisgyerekesek farsangja - beszámoló

2011. 02. 05. |

 

 Vízkereszt - vagyis a karácsonyi ünnepkör zárónapja, január 6-a - után kezdődött el a farsang időszaka, amely a húsvétvasárnapot megelőző negyvennapos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül. A farsang utolsó napjának elnevezése, a húshagyókedd a hús elhagyását, a böjt kezdetét jelöli.

A Székesfehérvári Bazilika Ifjúsági közössége indította el a sokéves hagyománnyal rendelkező farsangi bált a Szent István Művelődési Házban. Mára a szervező közösség tagjai kisgyermekes szülőkké váltak, így az ifjúsági program kisgyermekes, családi programmá alakult át az elmúlt években.

Spányi Antal megyés püspök az egyházmegyei Családok Éve programjában fontosnak tartotta, hogy meghirdesse a gyermekfarsangok szervezését az egyházközségekben is. A főpásztor arra kérte a plébánosokat, hogy az ünnepi szórakozást, az életörömet és vidámságot sugárzó rendezvényeket használják fel az emberi kapcsolatok építéséhez.

A bálon a gyerekeket különféle társas- és ügyességi játékok várták. A teremben terített asztal hívogatta az éhes-szomjas, játékban elfáradt résztvevőket. A bál különleges pillanatai közé tartozott a jelmezesek díjazása. Háromfős zsűri bírálta el a megjelent több mint 100 fős jelmezes társaságot. Mindenkinek jutott díj, a legjobb jelmezeknek járó jutalmat Spányi Antal püspök, a zsűri elnöke adta át.

Míg a gyermekek önfeledten szórakoztak, a szülők egymással beszélgettek, a délután arra is alkalmat adott, hogy a felnőttek megoszthassák gondolataikat a megyés főpásztorral.

- BPK -
Videó: - BPK és Somogyi Tamás -

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk