Egyházmegyei Szent Imre év megnyitása - beszámoló

2006. 11. 05. |

 

Szent Imre szobor a templom mellett

 

Megnyílt a Szent Imre Év és Szent Erzsébet év
a Székesfehérvári Egyházmegyében

Szent Imre szülővárosában, születésének 1000. évfordulója alkalmából emlékévet hirdetett meg a Székesfehérvári Egyházmegye. A herceg 1083. november 5-i szentté avatásának évfordulóján Spányi Antal fehérvári püspök ünnepélyesen megnyitotta az Egyházmegyei Szent Imre Évet, illetve az Országos Szent Erzsébet Évhez kapcsolódó egyházmegyei programokat.

A főpásztor beszédében kiemelte a Magyar Katolikus Püspöki Kar idejében felismerte, - a mostani események ismerete nélkül, - hogy társadalmunknak megújulásra van szüksége. Meghirdette az imádság és engesztelés évét, mert „Nemzetünk nagyon nagy bajban van, csak Isten irgalma menthet meg minket”. A megújulás szükségének alapvető okát az Egyházon belül a püspök atya így összegezte: „Igazodtunk a világhoz: sokszor beszédünk, szokásaink, és valljuk be, hogy életfelfogásunk alapvetően nem különbözik azokétól, akik nem ismernek Istent, nem fogadnak el egyházi tanítást. Hitünk, imádságunk felszínes, megszokásból ered. A világi dolgok erős vonzása miatt az egyházi élettől messze kerültünk.”

„A megbékélés, felemelkedés útját a szentek mutatják meg nekünk”- folytatta beszédét. „Ők azok, aki teljes életre jutottak, akik nem maguknak éltek, akik Istent és embert egyaránt hitelesen tudtak szeretni és ezért mindannyian az emberiség nagyjaihoz tartoznak. Életük, példájuk és emlékük erő és útmutatás számunkra.”

Végül Szent Imre és Szent Erzsébet életét elénk tárva, arra buzdította a fiatalokat és az időseket a főpásztor, hogy kövessék az ő példájukat. Hisz Imre herceget úgy ismertük meg mint, aki hallgatott a családjára, tanítóira, de főként Isten szavára. Önmagát is legyőzni tudó tiszta férfi volt, aki nem elégedett meg a középszerűséggel, ragaszkodott az elveihez, erejével, tehetségével másokat szolgált, és „szívében az erkölcs eggyé tette az Isten és az embertárs szeretetét”. Szent Erzsébetet sem kísértette meg az udvari könnyelműség, nem lett felszínes, látszat szerinti tisztességes ember. „Életét gyermekei nevelésére és a szegények szolgálatára szentelte, kórházat alapított, maga szolgálta a betegeket, mindenét: önmagát is szétosztva közöttük. Példáját látjuk benne a tiszta, szerelmes asszonynak, az igaz édesanyának, a sorsát elfogadni tudó erős nőnek, a szegényekért tenni is akaró embernek.”

Beszéde végén a megyés püspök felszólított mindannyiunkat, legyünk a Krisztusi szeretet hordozói a környezetünkben, az egyház tanításának továbbadói. Mutassuk meg, hogy a keresztény erkölcs által egy testvériesebb és igazságosabb világot tudunk építeni.

Az ünnepi szentmise után a jelenlevő egyházmegyés püspökök, papok, egyházi intézmények, iskolák és civil szervezetek képviselői a nagyszámú hívősereggel a Szent Imre templomhoz vonultak és elhelyezték a tisztelet és szeretet koszorúit Imre herceg szobránál.

- BPK -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk