Egyházmegyei Zarándoklat Bodajkra - beszámoló

2008. 09. 13. |

 

Csaknem kétezer zarándok jelenlétében zajlott a hagyományos bodajki búcsú, amelyre a Székesfehérvári Egyházmegye minden részéből érkeztek zarándokok. Az ünnepi szentmisén jelen volt Bodajk polgármestere, a megyei közgyűlés alelnöke és több önkormányzati képviselő.

 

áldást osztó püspök

 

Az ősi kegyhelyen Spányi Antal megyés püspök szentbeszédében kiemelte: az ember régi igénye, hogy szent helyeket találjon, ahová elzarándokol, hogy Istennel találkozzék. A legtöbb szenthely Máriához kötődik, hisz a Szűzanya örök példakép számunkra. Egész élete Krisztusra irányítja a figyelmet: az angyali üdvözletkor Krisztusra mond igent, Őt követi föltámadásában is. Szívének csöndjében fogadta be Isten akaratát, a fájdalmat, az örömet egyaránt. Mária így olyan tudott maradni, amilyennek Isten akarta. Mi is keressük a magunk életében ezt a csöndet, ahol Istennel tudunk találkozni, örömben, nehézségben egyaránt. Döntően befolyásolta történelmünk alakulását az istenhit elvesztése. Szükségünk van ezért Mária szeretetére, forduljunk Hozzá bizalommal, hogy hitünkben megmaradjunk.  Ezért zarándokolt ide Szent István is és zarándokoltak milliók az évszázadok során, hogy a nehézségek, fájdalmak ellenére erőt, hitet kapjanak, Krisztus követőkké váljanak. Nem lenne már helyünk a népek nagy családjában, ha Mária oltalma nem volna felettünk, ha nem imádkozna értünk.

Homíliája végén a megyés püspök meghívta a jelenlevőket a Prohászka Imaszövetségbe, amelyet a Székesfehérvári Egyházmegyében indítottak el, az Egyház egyik legnagyobb gondja a paphiány miatt. „Egymást hordozni és segíteni kell, imádkozni bátran, hittel és reménnyel!”

 


 

A bodajki kegyhely saját búcsús éneke:

Könyörgés a bodajki segítő Szűzanyához

Mindenható Úristen, ki Bodajk szent helyéről sugároztad szét a hit vigaszát s adtál gyógyulást a Benned bízóknak, add, hogy Szent István népe ismét erős legyen hitében. Ne tekintsd Uram bűneink súlyát, hanem a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárására tekints azon szent magyarok érdemeire, akik Szent István nyomdokain ezen megszentelt helyen jártak és ma szent színed előtt érettünk könyörögnek. A mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen.

 

Fényképeket készítette: dr. Berta Gábor
- BPK -

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Képtár


< 2022. január >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

 

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk