Emléktűzgyújtás a Don-kanyar Emlékkápolnánál - beszámoló

2013. 01. 12. | | frissítve 2013. 01. 25.

 

 

A hagyományokhoz híven ökumenikus imádsággal emlékeztek meg az Urivi áttörés 70. évfordulóján a 2. Magyar Hadseregre a pákozdi Mészeg-hegyen álló a Don-kanyar Emlékkápolnánál.  

Az idei megemlékezésen Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és Róth Péter Székesfehérvár alpolgármestere mondott megemlékező beszédet. Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetsége elnöke köszöntőjében elmondta: a Don-kanyar Emlékkápolna felépítésével sikerült elérni, hogy soha ne feledkezhessen meg a társadalom a hősi halált halt katonákról.

„Az utódokat kötelezi a gyász, - mondta Vargha Tamás államtitkár, de nem elég elsiratni halott fiainkat és felkutatni a tömegsírokat, hogy méltó végtisztességben részesüljenek. Tartozunk nekik azzal, hogy kimondjuk, áldozatukkal hazájukat akarták szolgálni”.

Spányi Antal megyéspüspök úgy fogalmazott. „Az imádság sebeket gyógyít, békét ad és az ég kapuját nyitja az Isten elé érkezőknek. Imádkozzunk azért, hogy az áldozat, a hősiesség, a példamutatás soha ne vesszen ki nemzetünkből”.

Az államtitkár emlékbeszédében kijelentette: „Ideje, hogy nemzeti tragédiáinkból tanulva kezünkbe vegyük népünk, nemzetünk sorsának alakítását, ideje megvalósítanunk a nemzeti önrendelkezést.”

Spányi Antal püspök mellett az elhunyt katonákért és munkaszolgálatosokért imádkozott Bencze András evangélikus püspök-helyettes, Berze János református lelkész és Neubarth István, a székesfehérvári izraelita hitközség elnöke.

A 2. magyar hadsereg hősi halottaira emlékezve huszadik alkalommal lobbant fel az emléktűz és kondult meg a lélekharang a történelmi egyházak ökumenikus megemlékezésén, amely után a katonák emlékére koszorút helyeztek el.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk