Hazatér a Szent Jobb Székesfehérvárra - beszámoló

2013. 08. 12. | | 2013. 08. 13.

 



A török hódoltság óta először tartanak Szent István király sírja fölött szentmisét a Nemzeti Emlékhelyen annak tiszteletére, hogy 2013. augusztus 14-én (szerdán) Székesfehérvárra érkezik a Szent Jobb. Az ünnepi eseményről tartott sajtótájékoztatót Spányi Antal megyéspüspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Székesfehérváron augusztus 14-én, a Szent István-i ország-felajánlás ünnepén hosszú évszázadok után első alkalommal kerül sor főpapi misére Szent István sírja felett. A középkori Magyarország szakrális központjában, a Szűz Mária királyi prépostsági templom maradványait őrző Nemzeti Emlékhelyen Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke 17.30 órától tart koncelebrált ünnepi szentmisét Alberto Bottari de Castello apostoli nunciussal és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival. A 2013-as Szent István Emlékévhez kapcsolódóan Spányi Antal megyés püspök hívta meg a Magyar Katolikus Egyház képviselőit, hogy a Szent Jobb jelenlétében ajánlják fel hazánkat Szűz Máriának, ahogy ezt első szent királyunk tette a halála előtti napon.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott az egyháznak, az egyházmegyének és a megyéspüspöknek az Emlékév programjainak szervezésében tanúsított partnerségéért.

A Szent Jobb körmenettel indul a Püspöki Palotából 09.50 órakor a Székesegyházba, ahol 10.00 órától 15.30 óráig nyilvános tiszteletadásra lesz lehetőség mindenkinek a Szent Jobb előtt. 15.30 órakor egyórás énekes, zenés áhítatot tartanak a Vox Mirabilis kórus vezetésével a város egyházi és világi kórusai közreműködésével. A délutáni körmenet 17.00 órakor indul a Székesegyháztól a Nemzeti Emlékhelyig (Romkert) a Szent Jobb és Szent István fejereklyéjével. Szent István sírja felett 17.30 órakor kezdődik a szentmise.

BPK
Videó: Somogyi Tamás

 


 

Kapcsolódó oldal:



Kapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk