Hitoktatói zarándoklat Alsószentivánra - beszámoló

2019. 09. 13. | | 2019. 09. 15.

 

 

Fatimai búcsú hitoktatók zarándoklatával

2019. szeptember 13. - Gyönyörű nyárutói időben gyülekeztünk a kegyhelyen. Tavaly óta a szeptemberi búcsúnap iskolánk Veni Sancte szentmiséje, valamint a Székesfehérvári Egyházmegye hitoktatóinak zarándoklata is egyben, hogy egymásért, a tanítványokért és a tanévért ajánlják fel a szentmisét.

Helter István püspöki biztos a szentmise elején köszönetet mondott Varga László kaposvári püspök atyának, aki számos egyéb elfoglaltsága mellett is elfogadta meghívásunkat, és bemutatta a mai szentmisét, amelyet püspök atya Kovács Elena gyógyulásáért ajánlott fel. Jóleső gesztusát a hozzátartozók nevében is köszönjük!

 Jézus és Mária kapcsolatát mutatta be a hívőknek. Szűz Mária és Jézus kapcsolata több a hagyományos anya-gyermek kapcsolatnál. Mária kapcsolata Jézussal az Istennel való kapcsolat példája is. Pál apostol tanítását („Legyetek követőim, mint ahogy én Krisztus követője vagyok”) elmondhatta magáról Mária is. Jézus követését, az Istennel fönnálló kapcsolat kiteljesedését pedig a hitünk jelenti. Benne van az elfogadás, az engedelmesség, a bizalom és a remény a mindennél nagyobb, segítő és szabadító Isten iránt. Mária hitt Jézusban, végig kitartott mellette. Ő, amikor Jézus megszületett, már találkozott Isten kiszolgáltatott állapotával. A tanítványokban csak a csodatévő, mindenható Isten képe élt, ezért sokkolta őket, amikor mesterüket a keresztre feszítéskor kiszolgáltatott állapotban látták. Mária azonban már megélte Isten kiszolgáltatott állapotát, kitartott fia mellett a végsőkig, mert hitte, tudta, hogy Jézus fel fog támadni.

Püspök atya azonban azt is hangsúlyozta: a hitnek vannak fokozatai. Hittanórákon megtanuljuk a hittételeket, hirdetjük, megvalljuk ezeket, ez az első lépcsőfok, a tanult hit. Magasabb lépcsőfok, amikor a hitünket már át is tudjuk élni, elfogadjuk bensőnkben is azok igazságát. A végső fokozat azonban a ráhangoló hit, amikor rábízzuk életünket Istenre, s elfogadjuk útmutatását. Nemcsak akkor, amikor jól megy a sorunk, hanem akkor is, amikor reménytelennek érezzük helyzetünket. A Jézushoz vezető út pedig a szeretet. Jézust azok szeretik igazán, akik tanítását életre váltják. Jézus a szeretet új parancsát tanította meg nekünk. A szeretet nem keres kibúvókat, mindig készen áll mások szolgálatára. Jézus iránti szeretetünkkel az Atyához kapcsolódunk. Erre mutat példát számunkra Égi édesanyánk is, s nekünk, akik a fatimai kegyhelyen Máriához zarándokoltunk, ezt a példát kell követnünk.  Aki Jézus követésére vállalkozik, annak az egyetlen törvénye a szeretet. Jézustól kapjuk az első szeretetet, hogy azt másokkal is közöljük. Jézus szeretete termékeny talajjá formál minket. Ezen a talajon Jézus bátran új növényeket ültethet, amelyek hatványozottan meghozzák gyümölcseiket. Ehhez azonban rá kell bíznunk magunkat Istenre.

A búcsú utáni körmenetben természetesen iskolánk tanulói is elkísérték a menettel a Fatimai Szűz szobrát. A szentmise utáni szentségimádáson felemelő lelki utazásban részesültek a résztvevők. Ezt követően a hitoktatók a Polgármesteri Hivatal dísztermében egy kis szeretetvendégség során felfrissülhettek, és egy kis kötetlen beszélgetéssel, jó kedvvel alapozhatták meg az előttünk álló tanévet.

Képek és szöveg: Kiss Attila


 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk