Hősök vasárnapja - beszámoló

2011. 05. 29. |

 

A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök vasárnapján a háborúkban elesett katonákra a Don-kanyar emlékkápolnánál. Spányi Antal megyés püspök elmondta: a szép temetőkre, kápolnákra, a helyes és méltó ünnepekre nagy szükség van hisz a társdalomban még nem sikerült feléleszteni a hősök szeretetét, tiszteletét, emlékük ápolását, amelyre valójában az utódoknak van szüksége.

 

 márvány emlék lap

 

Beszédében a püspök kiemelte:  „A ma embere nem kutatja a múltat, csak a pillanatnak, a mának él és ezzel az önzés társadalmát építi. Akikre emlékezünk másféle értékrendben éltek. A faluközösség, a család megtartó ereje és szeretete miatt az életüket kockáztatva, az önfeláldozásig terjedő bátorsággal végezték parancs végrehajtási kötelezettségüket. Így lettek sokan hősök.”

A megyéspüspök beszéde végén hangsúlyozta, hogy valamikor hazánk gazdag volt hősi erényekben. A szülőhely közössége őrizte hős katonái tiszteletét, emlékükre mindenütt emlékműveket állítottak. Mára hagytuk, hogy elveszni ezt a hagyományt, pedig népünk nem maradhat fenn, ha nem becsüli nagyjait, a történelmét.  A hősök nem éltek hiába, mert ahogy János evangéliuma mondja „Nincs nagyobb szeretete senkinek annál, mint annak, aki életét adja barátaiért.“

Áldás a Szentlélek temetőre >>    

- BPK -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: - BPK és Somogyi Tamás - 

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk