Húsvétvasárnapi ünnepi szentmise - beszámoló

2015. 04. 05. | | 2015. 04. 05.

 

 

A Székesegyház zsúfolásig megtelt a húsvétot ünneplő hívőkkel. Spányi Antal bevezető gondolataiban elmondta, hogy Krisztus a megújulást hozta; mi is újuljunk meg, a régiből szabaduljunk meg attól, ami visszahúz minket.

Homíliájában elénk festette a mai világ egyik tragikus mozzanatát: találkozunk halálunknak és szeretteink halálának lehetőségével. Ha mélyére nézünk az eseményeknek, látjuk, hogy mindennek oka a bűn, amiből egyedül Isten kegyelme tud kiutat mutatni. Az igazi választ pedig az elmúlt napok eseményei hozzák meg.

A húsvét előtti szorongás, fájdalom, halálfélelem, majd három hosszú, csöndes, sötét nap és a harmadik nap hajnala, amikor az angyal megszólal: Miért keresitek az élőt a holtak között? Az asszonyok szavára apostolok mennek az üres sírhoz, és Krisztust még nem, de a leplet látják, és hisznek. Látásuk kitisztult, a hit látásává vált. Mások is találkoznak a feltámadottal, a szomorúságot felváltja az öröm, melyet Krisztus ma nekünk is felkínál!

Ha mindez csak mese lenne, akkor nem halnának meg keresztények a hitükért ma is, mint kétezer év óta… meséért, álmokért nem adják tömegek az életüket. Hitünk sziklaszilárd alapon nyugszik: a feltámadott Krisztuson. Merjünk naponta nemet mondani a gonosznak és igent az élő Istennek! Minden nap új lehetőség az Istennel való életre.

A feltámadás és a hit öröme a mi szívünket is betölti – ezt azonban ne őrizzük meg csak magunknak. Sokan nem ismerik még ma sem a Krisztust. Segítsen Isten, hogy az örömöt, melyet ad, a békét, mellyel köszönt, minél több embernek átadjuk, hogy Krisztus bennük is éljen.

Ünnepi püspöki áldással fejeződött be a közös hálaadás.

- Marian -
Fényképeket készítette Lakata Pál

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 


 

 

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk