Kaszap István emlékmise - Kaszap István év megnyitása - beszámoló

2015. 03. 25. | | frissítve 2015. 03. 29.

 


2015. március 25-én, százával érkeztek zarándokok egy-egy helyről, a székesfehérvári egyházmegye területéről és annak határain túlról is Fehérvárra, hogy részt vegyenek Kaszap István hitvalló kispap emlékévének megnyitóján, és imádkozzanak a szent életű fiatal sírjánál, 2015. március 25-én, születése évfordulóján.

A Prohászka-emléktemplomban tartott szentmise elején Spányi Antal székesfehérvári püspök köszöntötte püspök- és paptársait, a szerzetesrendek képviselőit, a közéleti vezetőket, a több száz diákot és cserkészt, a Kaszap István Alapítvány tagjait és minden megjelent hívőt. „Urunk hírüladása, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, igen fontos ünnep számunkra, hisz ezen a napon Isten ismét kimondja az igent az emberre, és Mária ezt az igent visszhangozza lelkében. Kaszap Istvánt születését ünnepeljük, és akinek élete „igen” volt az Istennek. Ő elfogadta a kegyelmi ajándékokat, s elfogadta a megpróbáltatást jelentő kereszteket is, emlékét ezért őrizzük és imádkozunk azért, hogy mielőbb a boldogok között tisztelhessük” – mondta a főpásztor.

A szentmise elején Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke felolvasta a Kaszap István jubileumi év fővédnökének, dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érseknek levelét, amelyet az emlékév megnyitása alkalmából írt. Üzenetében méltatta Kaszap István életszentségre törekvő életútját, amelyben „rövid, de teljes élete elénk tárja emberségünk minden örömét és küzdelmét.” Erdő Péter Isten áldását és Tiszteletreméltó Kaszap István közbenjárását kérte az emlékév minden eseményére és az azokon részt vevőkre, hogy az Isten szeretetében kiteljesedni akaró fiatalság példaképét mielőbb a boldogok sorában tisztelhessük.

P. Forrai Tamás Gergely jezsuita provinciális ünnepi beszédében kiemelte: a Kaszap István-év mottója – „Van célom” – felhívja az elköteleződéstől félő vagy a céltalanság útvesztőjében sodródó fiatalok figyelmét a nagyobb célokért áldozott élet értékére és értelmére. Kaszap István rövid életében ugyanis olyan céltudatosságról és elkötelezettségről tett tanúságot, ami példa lehet sok útkereső fiatal számára. Elmondta azt is, hogy Kaszap tanúsága mutatja meg nekünk, mi történik az emberrel, ha van célja, ha megtörténik a meghívása, és ez életének mozgató erejévé válik. Mit jelent meghallani, befogadni és életté váltani Isten szavát. A sportbajnok Kaszap elköteleződésének lényegi része volt, hogy el kellett engednie azt, ami a legfontosabb volt számára, az egészségét. A mi életünkben is el kell tudnunk engedni álmainkat, azt, amit jónak vélünk. Isten ugyanis a lemondásokon keresztül is vezet, megmutatja, merre menjünk. „Keresnünk kell ezt a dinamikát az Istenhez vezető úton, keresnünk kell, mi az, ami elveszi az erőnket, és el kell indulni teljes odaadással egy másik terv felé, mert Istennek biztosan terve van életünkkel – mondta Forrai Tamás.

Székesfehérvár püspöke egy emlékzászlót készíttetett a Kaszap-év megnyitására, amely Páger Bernadett textiltervező iparművész munkája, aki a szentmise végén bemutatta a modern alkotást.  Spányi Antal megyés püspök megáldotta a zászlót, amely alázatra, a tisztaságra, a kitartásra, az engedelmességre, a segítőkészségre, a szorgalomra hívta fel a figyelmet.
A szentmise végén a főpásztor megköszönte Takács Nándor püspöknek, P. Forrai Tamás jezsuita tartományfőnöknek, Dékány Árpád Sixtus ciszterci apátnak, a szalézi rend képviselőinek, Soltész Miklós államtitkár úrnak, dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, a város képviselőinek, a Kaszap Alapítvány tagjainak és a több ezer zarándoknak, hogy jelenlétükkel megtisztelték a Kaszap-év megnyitását.

A szentmise után az egész ünneplő közönség a Prohászka-emléktemplom oldalához vonult, hogy Tiszteletreméltó Kaszap István sírjánál együtt imádkozzanak mielőbbi boldoggá avatásáért.

 

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

 


 

Korábbi évek beszámolói:


  

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk