Múzeumok Éjszakája 2022 - beszámoló

2022. 06. 25. | | 2022. 07. 12.

 

 

Múzeumok Éjszakája 2022

2022. június 25. – Tizenkettedik alkalommal adott otthont Székesfehérvár a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatnak június 25-én. A kezdeményezéshez idén 8 intézmény csatlakozott, köztük a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és a tavalyi Múzeumok Éjszakáján megnyílt Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpont. Az 500 Ft-os adományért megváltott karszalagok idén is jótékony célt szolgáltak, Ukrajnából menekült gyerekek székesfehérvári múzeumlátogatását, múzeumpedagógiai foglalkozáson való részvételét támogatták a látogatók.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum megújult kvadrumában Lencsés Rita gyógynövényszakértő és fitoterapeuta szörp- és szirupkészítő workshopjával kezdődött a programsorozat. A rendezvényen kortól függetlenül bárki részt vehetett.
Az esti programokat Geröly Tamás ütőművész Freelin szólókoncertje indította, aki saját darabokkal és improvizációkkal tette érdekessé az ütőhangszerek amúgy is izgalmas világát, olykor bevonva a közönséget is az egyes produkciók megszólaltatásába.

A szóló koncert után Brückner Ákos Előd O. Cist. atya, a Székesfehérvár-Nagyboldogasszony Plébánia plébánosa rendhagyó tárlatvezetése következett a Föld és ég között című kiállításban, ahol Előd atya az imádkozás modernebb lehetőségeit kiemelve kalauzolta végig a nagyszámú közönséget.

A tárlatvezetés után a Geröly Space Quintet koncertje következett, a kortárs free jazz nagyágyúinak muzsikáját Kitzinger Gábor vetítése tette még izgalmasabbá, mozgó hátterei tökéletesen idomultak az adott zenéhez.
A múzeumi programokat a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar koncertje zárta, akik ismert pop-rock slágereket játszottak. A fúvósok fantasztikus hangulatú koncertjét Falvay Miklós vetítése koronázta meg.

A Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontban Bartos György művészettörténész és Smohay András múzeumigazgató tartott rendhagyó tárlatvezetéseket a látogatóknak, bemutatva a kortárs építészeti környezetben megbújó történelmi emlékeket.

Pásztor Katalin


Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk