Múzeumok Éjszakája - látogatórekord - beszámoló

2008. 06. 21. |

Székesfehérvárott egyedülálló kulturális kezdeményezés született, melynek sikere bizonyítja: a jövő záloga az összefogás. Az évek óta egyre nagyobb számú látogatót vonzó Múzeumok Éjszakája programsorozat városi rendezvényeit Spányi Antal megyés püspök kezdeményezésére a város több kulturális intézménye egymást segítve hangolta össze. A kezdeményezéshez csatlakozott a Szent István Király Múzeum, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény, valamint a Volksbank Galéria is. Június 21-én este a belvárosban megfordulók gazdag és változatos kulturális kínálatból választhattak; öt helyszínen 22 program várta az érdeklődőket.
 
 
éjszaka a múzeumban


„Legyen a székesfehérvári püspök vendége a Múzeumok Éjszakáján!” felhívásra, tömegek indultak el az Egyházmegyei Múzeumba, hogy megtekintsék a „Bibliai találkozások” című kiállítást. A múzeum lelkes csapata szeretettel fogadta a nap folyamán mind nagyobb számban érkező érdeklődőket. Igény esetén Mózessy Gergely gyűjteményigazgató és Sófalvi Katalin a múzeum kiváló tárlatvezetője kalauzolta végig a látogatókat a múzeum zegzugos termeiben, a párját ritkító értékeket bemutató kiállításon. A vendégkönyv tanúsága szerint sokan életre szóló élményekkel gazdagodva tértek haza újult erőt nyerve a mindennapi Biblia olvasáshoz és a Szentírás üzenetének megéléséhez. Néhány vicces kedvű látogató George W. Bush, John F. Kennedy és Abraham Lincoln nevében is gratulált a kiállításhoz, sőt szerintük még Jennifer Lopeznek is tetszettek a Bibliai találkozások. Egy feltehetően ifjú látogató lakonikus tömörséggel foglalta össze benyomásait: „Király volt a kiállítás!” – írta.

Este a kulturális kalandot gasztronómiai és zenei élményekkel egészíthették ki a múzeumot felkeresők. Horváth Róbert szakács közel-keleti alapanyagok segítségével változatos ételeket készített a hosszú, tömött sorokban türelmesen várakozó látogatók számára a múzeum udvarán. Juh- és kecskesajtok, füge, datolya, különböző aszalt gyümölcsök és rozmaringos báránysült mellett a vendégek megkóstolhatták a csicseriborsókrém, a párolt vöröslencse és a szentjános kenyér ízét is. A legnépszerűbb étel mégis a pillantok alatt elfogyó mézes-magvas tönkölybúza tallér volt. Több mint 700 adag ízletes kóstolót fogyasztottak el a vendégek az este folyamán.

Az ingyenes borkóstolót rendező Lics Pincészet is kitett magáért. A borászok, Lics László és fia, – a Kaliforniában tanult és ott többszörösen díjazott borokat készítő – Lics Balázs nagy szakértelemmel és szeretettel ismertették boraikat. A méltatlanul elfeledett pákozdi bortermelő vidékről – mely évszázadokig a székesfehérvári püspök és a káptalan birtokában volt – barrique Cabernet Sauvignon és Szürkebarát borokat hoztak magukkal. Eközben a múzeumban a budapesti Szily Kálmán Műszaki Szakközépiskolából kölcsönzött Gutenberg-présen a látogatók Kossár László nyomdász segítségével emléklapot nyomtathattak. Mindenki örömmel és büszkén lobogtatta a névre szóló frissen nyomtatott papírokat.

Este nyolctól fél tizenegyig Siklósi Viktória és Tóth Dávid nyáresti jazz örökzöldekkel varázsolt bensőséges hangulatot a múzeum udvarába. A közönség nagy szeretettel fogadta a tehetséges fiatal muzsikusok produkcióját. A zenészek remek ízléssel kiválasztott repertoárja, melyben egyedi hangszerelésben jazz standardek és népszerű slágerek feldolgozásai is szerepeltek, lélekemelő élményt nyújtott az udvaron ülő közönség és a nyitott ablakokon beszűrődő halk zenét a múzeumban hallgató látogatók számára egyaránt. A finoman megvilágított udvaron, a félhomályban több szempárban is könnyek csillantak meg. Jó volt az Egyházmegyei Múzeumban ezen az éjszakán.

Az eddig egyedülálló kulturális összefogás sikerét a számok és az elégedett közönség is bizonyítja, így a folytatás garantált, s remélhetőleg hamarosan újabb intézmények csatlakoznak ehhez a követendő kezdeményezéshez. A jövő 2008. június 21-én elkezdődött. Jó volt Székesfehérvár Belvárosában ezen az éjszakán.

Smohay András
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

Korábbi esemény beszámolója:

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk