Nagyböjt

2008. 02. 06. |

 

Február 6-án, szerdán megkezdődik a nagyböjt. Az Úr 40 napos böjtölésének mintájára az Egyház a II. századtól kezdődően alakította ki az előkészületi időt. Hamvazó szerdán a pap hamuval jelöli meg a hívek homlokát bűnbánatuk jeleként. Szigorú böjt Hamvazószerdán és Nagypénteken van. E napokon csak háromszor ehetünk és csak egyszer lakhatunk jól . A nagyböjti péntekeken hústilalom van. A böjt 18 éves kortól 60 éves korig kötelező.

Az MKPK nagyböjti körlevele:  mkpk2008nagybojt.pdf

 


 

"A húsvét felé vezető út minden évben nagyszerű alkalmat ad, hogy elmélyítsük keresztény hitünk értelmét és értékét. Arra ösztönöz minket, hogy újra felfedezzük Isten irgalmasságát, s ezáltal magunk is az irgalmasság tetteivel forduljunk testvéreink felé. Az Egyház feladata gondoskodni arról, hogy olyan különleges cselekedeteket ajánljon a hívők figyelmébe, amelyek elősegítik belső megújulásukat ebben az időszakban. Ezek közé tartozik az ima, a böjt és a jótékonyság. Ebben az évben szokásos nagyböjti üzenetemben elidőzöm a jótékonyság gyakorlatával kapcsolatos gondolatkörnél, készülődve húsvét ünnepére."

Spányi Antal püspök atya kiemelten figyelmünkbe ajánlja Benedek pápa nagyböjti üzenetéből a következőket: „A húsvétra való készülődés a jótékonyság cselekedetein keresztül a lelki növekedésre szólít, hogy ezáltal többek legyünk a szeretetben, és felismerjük magát Krisztust a szegényekben.”

A Betegek Világnapján pedig Szentatyánk arra szólítja az egyházmegyei és a plébániai közösségeket, hogy „beszéljenek arról az örömről, amely a Lourdes-i Szűzanya megjelenésének 150. évfordulójával, és a Nemzetközi Eucharisztikus Világ-kongresszussal kapcsolatban eltölt bennünket. Legyen ez alkalom arra, hogy kihangsúlyozzuk a szentmise fontosságát, a szentségimádást és az Eucharisztia tiszteletét…”.

A pápai üzenet:   2008nagybojt_papa.pdf

 


 

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció határozata értelmében Szent József ünnepét március 19-ről (nagyszerda) március 15-re helyezték át, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét pedig március 25-ről (húsvét nyolcadából) március 31-re. A változások csak 2008-ra érvényesek.

A liturgikus év általános szabályai értelmében a nagyhét és húsvét nyolcada elsőbbséget élvez más ünnepekkel és emléknapokkal szemben. Amennyiben Szent József ünnepét nem helyezték volna át, úgy ez a liturgikus emléknap elmaradt volna 2008-ban, csakúgy mint Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe.

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk