Nagyboldogasszony ünnep - szentmise - beszámoló

2014. 08. 15. | | frissítve 2014. 08. 21.

 

 

Székesfehérváron, ahol Szent Gellért egykor nagyhatású beszédet mondott Nagyboldogasszonyról, és ahol Szent István király mélységes Mária tiszteletét a Neki szentelt templommal is megmutatta, ezen a helyen méltó, hogy együtt ünnepeljük ezt a jeles napot. – mondta Fehérvár püspöke a székesegyházban.

Az ünnepi szentmisében Spányi Antal megyés püspök nagy tisztelettel köszöntötte Takács Nándor ny. püspököt, Soltész Miklós egyházügyi államtitkárt, Cser-Palkovics András polgármestert, a közélet és a közhivatalok vezetőit és minden hívőt, aki eljött, hogy egy szívvel, egy lélekkel imádkozzon Nagyboldogasszony ünnepnapján.

Beszédében a főpásztor arról a Mária tiszteletről szólt, amely már az apostolokat is jellemezte és századokon át megmaradt az emberek szívében. Ezért állt vitán felül az Ő mennybe vételének igazsága, az hogy Isten magához emelte a Szeplőtelenül Fogantatott Máriát testestől-lelkestől. Így történhetett meg, hogy ezt a hittételt csak 1950-ben hirdette ki XII. Pius pápa.

„Mária nemcsak egyszer mondott igent Istennek, hanem egész életét rábízta az Úrra, így lett példaképe minden egyes embernek. Fontos, hogy mi is ne csak „keresztségünk igenjében” tudjuk kimondani, hogy hiszünk Istenben, hanem meg is tudjunk maradni az iránta való hűségben.” – mondta a megyés püspök.

A szentmise végén a főpásztor az üldözött keresztényekért imádkozott, amelyet a Szentatya is kért az egész egyháztól, minden hívőtől az iraki erőszak megfékezéséért. A székesfehérvári egyházmegyében a püspök kérésére felelevenítették a néhány éve mondott imát az igazságtalanul bántalmazott krisztuskövetőkért.

Ezt követően Spányi Antal az ünnepnapon köszönetet mondott azért, hogy az a kormány képviselője, és Fehérvár polgármestere segítséget nyújtanak a súlyos állapotban lévő fehérvári bazilika rendbetételéhez. „Az embereknek szóló köszönet mellett hálát kell adnunk Égi Anyánknak is, hisz Nagyboldogasszony szeretete mutatkozik meg abban, hogy éppen ezen a napon tudhattuk meg, hogy kapunk támogatást, és így elkezdhetjük a Székesegyház renoválását.” – mondta meghatottan a főpásztor. 

BPK
Fényképeket készítette Simon Erika

 

Kapcsolódó hír:

 Kapcsolódó oldal:

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk