Ökumenikus imahét 2014 második nap - beszámoló

2014. 01. 20. | | 2014. 01. 21.

 

 

Az Ökumenikus imahét második napja Székesfehérváron

A magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye az ökumenikus imahét, amely a székesfehérvári egyházközségek és gyülekezetek életében is kiemelt jelentőségű. A 2014-es imahét második napján a székesfehérvári evangélikus templomban gyűltek össze a hívek, hogy a város lelkipásztoraival együtt imádkozzanak a keresztények egységéért. Az igehirdetést Révész Lajos baptista lelkész tartotta, az egységesen kiadott imafüzet aktuális témájához kapcsolódva: „Együtt… Egymásnak hálát adunk Isten kegyelméért”.

A lelkipásztor először a 100. Hálaadó zsoltár szavait idézve mutatta be, hogyan találkozhatunk Isten kegyelmével.  „Lépjetek be kapuin hálaénekekkel, előudvarába dicsőítő énekkel! Adjatok hálát és áldjátok nevét, mert jó az Úr, irgalma örökké megmarad, és hűsége nemzedékről nemzedékre.” A kegyelem szóval ma alig találkozunk a hétköznapokban, inkább a gyülekezeti alkalmakkor halljuk, ezért nehéz átgondolni, mit is jelent – mutatott rá lelkész. A kegyelem, mint a bűnbocsátó isteni szeretet megnyilvánulása és a kegyelem mint, a megtorlás elengedésének profán értelmezése együtt hordozza az igazságot. Valami olyan dolgot élünk át a kegyelemmel, amelyet nem érdemeltünk ki, személyre szól, nem adhatjuk át másnak csak hirdethetjük – fogalmazott a lelkipásztor és hozzátette: Isten úgy fogad el minket, ahogyan vagyunk, mert a keresztre feszített Isten Fia bűneink árát már megfizette. Általa megkaptuk a kegyelmet, hogy elinduljunk az Úr felé és örömmel szolgáljuk Őt. Tökéletlenségünk többé már nem akadály, mert a kegyelem hat külsőnkre és belsőnkre egyaránt, és mint az apostolokra kiárad ránk is. Hordozzuk Isten kegyelmét, éljük át a mélységeit! – bíztatott Révész Lajos és útravalóul felolvasta Reményik Sándor Kegyelem című versét.

A beszéd után a különböző felekezetekből érkező hívek imái következtek, az egységért, az egyházvezetőkért, a missziókért, a hitükért szenvedőkért, a szükséget szenvedőkért, a betegekért, a gyászolókért és a magányos emberekért.

Az imaalkalom végén Révész Lajos baptista lelkész adott hálát a közös istentiszteletért és kérte Isten áldását az egységre törekvésre, a hívekre.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 



 

Letölthető anyagok:

Imafüzet letöltése:  2014okumenikus_imahet_fuzet.pdf (248 kB)

Székesfehérvári programok tematikusan is:  2014okumenikus_imahet_szfvar.pdf (69 kB)


 

logo


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk