Ökumenikus imahét 2015 harmadik nap - beszámoló

2015. 01. 20. | | 2015. 01. 21.

 

 

Székesfehérváron, a Krisztus-hívők egységéért tartott imahéten Somogyi László lelkészi elnök tartott igehirdetést a ciszterci Nagyboldogasszony templomban. Az ökumenikus imahétre kiadott útmutató alapján a lelkipásztor a bibliai történetet, Jézus és a szamariai asszony beszélgetését elemezte tovább.  

„Nincs férjem” – mondta az asszony Jézusnak. Abban a korban, abban a kultúrában ez azt jelentette, nincs becsülete, biztonsága és bizalma az életben – mondta az igehirdető lelkész, majd feltette a kérdést: nekünk, keresztényeknek vajon megvannak-e ezek az értékek? A mai világban van-e becsülete a Krisztus-hívőknek, vagy lenéznek minket? A szamariai asszony idején nem volt szociális háló, csak a férj adhatott egzisztenciális biztonságot. A mai keresztényeknek megvan-e a biztonságuk, a tekintélyük mások előtt, vagy bárki kigúnyolhat bennünket, akár le is nevelheti gyerekeinket a keresztény értékekről. A lelkész szerint e két érték: a becsület és biztonság elvesztésének közös oka, hogy nincs bizalmunk Istenben, „elengedtük az Úr Jézus Krisztus kezét”. Európában egyre csökken a keresztények száma, a más vallásúaké pedig nő. Ez azt jelenti, hogy nincs hitünk, vagy ami van, nagyon gyenge. Az igehirdető végül arra biztatott, legyen példa számunkra, hogy az asszonynak sem volt semmije, se becsülete, se biztonsága, se hite. De lett Krisztusa, és attól kezdve elkezdett élni. Az első nagyhatású misszionárius lett; úgy ment be a városba, hogy azok a férfiak is, akik őt megvetették, semmibe vették, szavára kimentek Jézushoz a városon túlra. Hallgattak a megvetett nőre, és rátalálva az Úrra megkérdezték, mit tegyenek, mit higgyenek, hogy követhessék Őt.

Az istentisztelet végén a felekezetek hívei a lelkipásztorok vezetésével imádkoztak azért, hogy a keresztények világszerte megerősödjenek hitükben, követendő példává váljanak, és egységesen küzdjenek a megkülönböztetés és az igazságtalanság ellen.

BPK
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk