Ökumenikus imahét 2016 hatodik nap - beszámoló

2016. 01. 22. | | frissítve 2016. 01. 26.

 

 

Merjünk álmodni az egységről! - Az ökumenikus imahét hatodik napja Székesfehérváron

2016.01.22. - A székesfehérvári ökumenikus imahét hatodik napján a baptista imaházban folytatódtak a közös istentiszteleti alkalmak. A város felekezeteinek hívei, lelkipásztorai és gyülekezeti vezetői ezen az estén az Istentől kapott, közös álmok megvalósulásáért imádkoztak. Az igehirdetést Tóth Tamás esperes-plébános tartotta. Az alkalmat a baptista gyülekezet ifjúsági csoportja nyitotta meg, Szentlélek hívó énekkel.

A hét útmutatóját összeállító lettországi keresztények, az ökumenikus imaestre két kérdést fogalmaztak meg: Hogyan tehetjük le saját álmainkat Krisztus lába elé a keresztény egység érdekében? Hogyan hívja a keresztény egyházakat Jézus ígérete az egységre és megújulásra?

Tóth Tamás igehirdetésében a feltett kérdésekre válaszolva, az álmok helyét kereste az egyházak, a közösségek és az egyes személyek életében. A plébános Klaus Douglass, evangélikus lelkész, korunk egyházának jövőjéről szóló gondolataiból idézett, miszerint. „A pénzügyi és személyi gondoknál is nagyobb baja egyházunknak, hogy nincsenek álmaink. Az álmok nem irreálisak, csak egy másfajta realitásban gyökereznek. Ezért a jövő egyházáról álmodni annyi tesz, mint Isten álmainak nyomába szegődni.”

Személyes tanúságtételében kifejtette, nem elég csak álmodni, álmainkat tettekre kell váltanunk. Plébánosi szolgálatában néhány éve új fordulatot hozott, hogy egyházközségében két csoportot hívott életre: az álmodók és alkotók csoportját. Az egyiket azért, hogy Jézus jelenlétében imádkozva és közösen gondolkodva megtudják, mi az Isten álma, víziója közösségükkel kapcsolatban. A másik csapat feladata, hogy az álmok megvalósítását kidolgozzák.  „Merjünk álmodni, mert Isten szereti a nagy álmokat! Milyen nagyot álmodott Izraelről, kicsi és jelentéktelennek tűnő népéről! - lelkesítette a jelenlevőket Tóth Tamás majd hozzátette. - „Megálmodni az egyház jövőjét annyit jelent, mint magunkhoz ölelni az újat. Ez nem könnyű feladat, mert szokásainkat meg kell változtatni, feladni a „hiszen mindig így csináltuk,”- gondolkodást. Új célokhoz, azonban új úton kell járni. Aki a régi elvekhez ragaszkodik, és nem kockáztat, mindent kockára tesz!”

Az igehirdetés arról is szólt, hogy eljött a megfelelő idő a radikális változásra. „Vigyázzunk, hogy ne a jelen történelmi helyzet, vagyis környezetünk kényszerítse ki, hogy változtatnunk kelljen. Menjünk elébe a dolgoknak!” – hívta fel a figyelmet a plébános. Az egyetlen erő, amely képes valamit jóra fordítani, a hit, a remény és a szeretet együttes ereje. „Álmodjunk egy olyan egyházról, amelyet szenvedély, spiritualitás, szeretetteljes külső és belső kapcsolatok jellemeznek, inspirált istentiszteletek, lelkes keresztény életforma és magasan motivált gyülekezeti tagok. ... Akik Isten dicsőségére és a rájuk bízottak javára végzik szolgálatukat. Akik, a közöttük élő szeretet miatt vonzzák az embereket, hogy meg akarják ismerni a bennük élő Istent.” - idézte végül az evangélikus teológust Tóth Tamás.

A közös istentisztelet végén a lelkipásztorok és a gyülekezetek szolgálói azért imádkoztak, hogy Isten tegye készségessé a szolgálatra a felekezeteket, segítse őket arra, hogy kigyógyuljanak a széthúzás betegségéből. A Szentlélek tüze lobbantsa lángra a szíveket, és bátorítson mindenkit, hogy Krisztusban keresse az egységet, hogy a világ elhiggye: Isten küldöttei vagyunk. A hívek imádsága után az imaalkalmat a gyülekezet kórusa zárta.

Berta Kata
Fényképeket készítette Mátrai Máté
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 



 

Letölthető anyagok:

Imafüzet letöltése:   2016okumenikusiamhet_fuzet.pdf (208 kB)

Székesfehérvári programok tematikusan is:  2016okumenikus_imahet_szfvar.pdf (186 kB)

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk