Ökumenikus imahét 2019 - második nap - beszámoló

2019. 01. 21. | | 2019. 01. 22.

 

 

Szavunk legyen krisztusi szó – Az ökumenikus imahét második napján Székesfehérváron

2019.01.21. – A 2019-as ökumenikus imanyolcad második napján a baptista imaházban gyűltek össze a város keresztény felekezeteinek hívei közös istentiszteletre. Révész Lajos baptista lelkipásztor a befogadó közösség nevében köszöntötte a jelenlevőket és a szolgáló lelkipásztorokat, az igehirdető Bencze András evangélikus püspökhelyettest.

A hét útmutatóját összeállító indonéz keresztények a második napra Máté evangéliumából választottak mottót: „Ellenben ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem, minden további szó a gonosztól van.” A város lelkipásztorai és gyülekezeti vezetői ehhez a gondolathoz kapcsolatosan olvasták fel a kijelölt igehelyeket.

„A Hitünk ne csak látható legyen, hanem tapasztalható. Ne csak mondjuk, amit hiszünk, hanem tegyük is azt. A hét témája az igazság cselekvésére buzdít minket, a mózesi ige által” – kezdte igehirdetését Bencze András evangélikus lelkész, aki beszédében kifejtette: a keresztényeknek érdemes elgondolkodni, beszédük valóban Krisztus szavait tükrözik-e? Valóban igenünk legyen igen, a nem az nem, mert aki beszél, nem önmagáé, hanem Jézusé. Majd az igehirdető arról beszélt, Isten hangját csak a csendben lehet meghallani. „Legyünk csendben, hogy meghalljuk Isten hangját, ahogy hozzánk szól és rajtunk keresztül másoknak. Mert nem a mi szavunk az érdekes, hanem az Isten szava. Az a szó, amellyel igent mondunk erre a világra. A Krisztus keresztje az érdekes, ez a keresztények erős szava, ez a keresztények hitvallása. Ahogy beszélünk ebben a világban, ahhoz nyilván érdekes a keresztény etika is, de az különösen fontos, hogy ebben az ökumenikus környezetben a szavunk legyen krisztusi szó, Krisztusra mutató szó. Isten igent mondott a világra, ezért az igaz szavak csak a mások építését szolgálhatják.”

A közös istentisztelet végén a lelkipásztorok és a gyülekezetek szolgálói azért imádkoztak, hogy megszűnjön a romboló hatalom utáni vágy, az ebből fakadó háborúk, harcok, és az emberek biztonságban, félelem nélkül élhessenek hazájukban. Megszülessen az áldott béke, és az Isten által ránk bízott világban egymás szolgálatára éljünk, a családban, a hivatásunkban, közösségeinkben, ahogy Jézus Krisztus tanított bennünket. Imádkoztak azokért, akik igazságtalanságokat követnek el, hogy Isten töltse be szívüket, és a szabadság, a béke követeivé váljanak. Azokért is fohászkodtak, akik szenvednek igazságtalanságtól, hogy remény és erő töltse be őket, találjanak szószólókat, akik megvédik őket.

Az imaalkalom végén a közösen elmondott Úr Imája és a Hitvallás után Bencze András evangélikus püspökhelyettes megáldotta a jelenlevőket.

A krisztushívők egységére hívó alkalom Fóris István zenetanár, karnagy vezetésével gyülekezeti énekekkel zárult.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 


 

 


 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk