Ökumenikus imahét 2023 - harmadik nap - beszámoló

2023. 01. 17. | | 2023. 01. 18.

 

 

 

Ne csak higgyünk, hanem bízzunk Istenben! – Tóth Tamás plébános volt az igehirdető a 2023-as székesfehérvári ökumenikus imahét harmadik napján

2023.01.17. – A 2023-as ökumenikus imahét Székesfehérváron meghirdetett alkalmainak harmadik estéjén ismét a baptista imaházban gyűltek össze a Krisztus-hívők, hogy együtt imádkozzanak lelkipásztoraikkal. Az istentiszteletet Balogh Péter baptista lelkész vezette, az est igehirdetője Tóth Tamás esperes-plébános volt.

Az idei imahét tematikája a 3. alkalomra a gazdag ifjúról szóló történetet adta meg alaptémaként az evangéliumból. Tóth Tamás a szentírási részhez kapcsolódva elmondta, háromszor szerepel a Bibliában, hogy a gazdagnak nehéz bejutni az Isten országába. „Ez a fiú is odamegy Jézushoz, elmondja a hitéből fakadó cselekedeteit, és úgy tűnik, Jézus többet szeretne, hogy ne csak higgyen, hanem hogy bízzon is benne. „Add el mindened!” Magunknak is feltehetjük a kérdést: a pénzben bízunk jobban, vagy Istenben? Leegyszerűsíthetnénk mi is az életünket azzal, hogy megtanulunk bízni Istenben. Mert a hitünkkel nincs baj, de gyakran nem engedjük meg magunknak, hogy bízzunk” – hangsúlyozta Tamás atya. Pedig a bizalom az, amit Jézus kér, hogy adjuk oda, amink van, engedjük el, és Isten kezében jó helyen lesz. Így Istennek kiszolgáltatottjai leszünk, de a gazdag ifjú története szerint Ő ezt akarja.

Tóth Tamás arról is beszélt, ha belemegyünk az Istennel való kapcsolatba, akkor Ő ebben a tekintetben féltékeny lesz, mert nagyon szeretni akar minket, és ezt várja viszont tőlünk is. Ebben a kapcsolatban nem lehet nála nagyobb semmi és senki. Ezért bizalom kell hozzá, hogy Istent beengedjem az életembe, mert Ő akkor felforgat mindent, ami eddig volt. Folytatva a gondolatot, Tamás atya azt is hangsúlyozta: lehet messziről is szeretni az Istent, de ez más életminőség. Isten azt akarja, hogy bízzunk benne, mert Ő is bízik bennünk. Emberi kapcsolatainkban tapasztalhattuk, mennyire gyötrelmes, ha az egyik bízik, a másik meg nem. Ez Istennek is nehéz lehet, hogy Ő bízik bennünk, mi meg nem.

Az igehirdetésben végül arról hallhattunk: a bizalom nemcsak úgy hirtelen, magától jön, hanem növekszik, lépésről lépésre, ahogy megtapasztaljuk embertársunk vagy Isten hűségét. Ellene kellene állnunk a kételkedésnek, a félelemnek, a bizonytalanságnak, és bátran átadni az Úrnak életünket, akár anyagi dolgainkat vagy akár egészségünket is. Sőt lehet, hogy még konok függetlenségünket is, hogy olyan életre törekedjünk, ami az Istenben való bizalmon alapul. Ha megtesszük, nem kell annyit küzdenünk majd, hogy miképp működtessük az életünket. Csak törekednünk kell arra, hogy eljussunk idáig: tégy Uram, amit akarsz az életemben. „Adjunk át valamit Istennek az életünkből, annak egy részéből, és amikor látjuk, hogy Isten nem él vele vissza, akkor még mást is adjunk oda neki. Találjunk valamit, amire azt tudjuk mondani, ezt Neked adtam, erről lemondtam. Adjunk oda valamit, és higgyük, hogy a legjobb helyen lesz!” – zárta gondolatait Tamás atya.

Balogh Péter lelkész az igehirdetés után személyes imádságra hívta a jelenlevőket, hogy fennhangon mondják el, ami a szívükben megfogalmazódott; dicsérjék Istent, és fejezzék ki a bizalmukat iránta. A rövid imádságok után a városért és a városban élőkért imádkoztak.

Berta Kata
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió 

Az imahét eseményeinek összefoglalója: 2023-as imaév eseményei

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk