Ökumenikus imahét - ötödik nap - beszámoló

2011. 01. 20. |

 

felekezetek közös imádsága

 

"... kitartottak az apostolok tanításában,..."
(ApCsel 2,42)

A keresztények egységéért tartott Imahét ötödik napjának témája a kenyér megtörése, az eucharisztia volt, amely központi jelentőséggel bír a világ minden részén élő keresztények számára.

Az igét Spányi Antal római katolikus megyés püspök hirdette, aki az őskeresztény egyház példáján keresztül rámutatott: a krisztusi közösség legfőbb és legszentebb, egyetemes ünnepe, Jézus Krisztus életének, kereszthalálának és megváltásának emlékező megjelenítése. A kenyértörésben már az első keresztények is mindnyájan egyek voltak. Nem az a lényeg, hogy ki hogyan, milyen formában veszi azt magához, hanem az, mit jelent a mindennapi életünkben ez a kenyér. A kenyér megtörése nem egyszerűen az eucharisztiának, úrvacsorának az ünneplése, hanem egy eucharisztikus, közösségnek a létrejötte, ami azt jelenti, hogy Krisztus teste vagyunk a világban. Úgy kell élnünk, hogy az élő Krisztust hirdessük a nehéz világi környezetben, mint a kenyér megtörésének népe, az örök életnek, a teljes életnek a népe.

A megyés püspök beszéde végén emlékeztetett arra, hogy a keresztény közösségnek hogyan kell élni: „Tükröződjék az élet bőséges ajándéka mindennapi életünkben, reményben és a napi megpróbáltatások ellenére egyaránt. Ne a múltat kutassuk, és ne az eget szemléljük a holnap miatt. Megtaláljuk Krisztust a jelenben szükséget szenvedő embertársunkban, akinek úgy van szüksége a mindennapi táplálékra, mint ahogy szüksége van Jézus Krisztusra".

Fényképeket készítette dr. Berta Gábor


A 2011-es imahét eseményei, beszámolói >>  

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. augusztus >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk