- beszámoló

2007. 06. 02. |

 karitasz-térkép

 

A Székesfehérvári Egyházmegye a Szent Imre és Szent Erzsébet évének keretében Országos Karitász Találkozót szervezett június 2-án, szombaton, Székesfehérváron. Az országos Szent Erzsébet év lelki céljainak megfelelően a Katolikus Karitász munkáját mutatták be, az Egyház szervezett szeretet-szolgálatának sokszínûségét és hatékonyságát. A találkozónak kettős célja volt: az egyik, hogy a karitász munkatársak hivatásukba megerősödjenek, a másik, hogy az egész társadalom áttekintő képet kaphasson, és az ismeretek fényében megfelelően értékelhesse az Egyház szeretetszolgálati tevékenységét, a karitászmunkát.

Ezt szolgálta a konferencia előtt meghirdetett sajtótájékoztató, melyen Spányi Antal püspök a karitász püspök-elnöke számos evangéliumi példától napjaink példáin át elmondta: az Egyház küldetéséhez kezdetektől fogva hozzátartozott a karitász munka. Már az első keresztények áthidalták a kor szociális és vallási problémáit. Ma is az Egyház, karitász munkájával jelen van a társadalom minden szükséget szenvedő rétegében, és elkötelezetten felvállalja a szegények, betegek, hátrányos helyzetûek megsegítését.

Ennek bemutatására a konferencián tablókon is ismertették több szeretet-szolgálati intézményén munkáját: a Katolikus Karitász Központi Irodát; a Vak Gyermekek Batthyány László intézményét; a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatait, a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat tevékenységét; a Szent Erzsébet Otthont – Ipolytölgyesen; a Szent Kamill Rendházat; a Biatorbágyi Kerámia Mûhelyt – Kemence Alapítvány; a Szeplőtelen Szûz Mária Szolgáló Leányait (Adonyból); a LEA otthont (Budaörsről); a Szeretet Misszionáriusait – Érdről,  az Autista Segítő Központot; a Komlói cigány óvodát; a KASZ (Katolikus Alkoholmentő Szolgálatot); és nem utolsó sorban az Egyházmegyei Karitászokat.

A találkozót megnyitó püspöki szentmisében, Spányi Antal két szentírási helyet emelt ki beszédében, a Bethesda fürdői jelenetet és a Kánai menyegzőt: Jézus találkozását a 38 éve gyógyulásra váró emberrel, akinek „nem volt embere”, hogy a gyógyuláshoz segítse; valamint a menyegző kapcsán a bajt és szégyent megelőző segítség fontosságáról beszélt, amelyben Mária odafigyelő szeretete példakép számunkra. „Lehetetlen az Istent szeretni úgy, hogy ne szeressük a felebarátunkat”. Ennek szellemében a Székesfehérvári Egyházmegyében a Szent Erzsébet évhez kapcsolódóan megújultak illetve ahol még nem volt megalakultak az egyházközségi karitászcsoportok.

A konferenciát nyitó püspöki köszöntőt, Forgó Györgyné Szociális és Munkaügyi Minisztérum szakállamtitkárának szavai követték: „Szent Erzsébet példája, azért is jelentős, mert erősíti bennünk, az összefogásban rejlő lehetőségeket. Államnak és Egyháznak össze kell fognia, hogy együtt segítsünk a rászorulókon.” Ezután Gombaszöginé Dr. Balogh Ibolya a Fejér Megyei Közgyûlés elnöke mondott köszöntőt, amelyben nagyrabecsülését fejezte ki a karitász munkatársak áldozatkész munkája iránt. Külön kiemelte, hogy a mainál nagyobb elismerést és támogatást kell adni az Egyház szeretetszolgálati tevékenységének, hisz megdöbbentően sok: 120 intézmény kapcsolható ehhez a munkához. Warvasovszky Tihamér Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében elmondta, nagy megtiszteltetés a városnak, hogy ezt a rendezvényt itt szervezték meg. Sok éve figyelemmel kíséri a városban folyó karitászmunkát, amelyről elismeréssel beszélnek a város polgárai is. „A nagy adakozó szent, Szent Erzsébet példája, valamint a „Szeresd felebarátodat!” parancsa azonban nemcsak a karitászmunkatársak, hanem mindannyiunk számára alapvető kell legyen.” – fejezte be gondolatait a polgármester. Végül, - mivel Harrach Péter a KDNP alelnöke elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a konferencián, - Zentai László a FIDESZ-KDNP kabinettitkára olvasta fel az alelnök köszöntőjét. Elmondta, hogy bár a politikusoknak nagy a felelőssége abban, milyen döntéseket hoznak, a hátrányos helyzetûek megsegítésére, a karitász dolgozók minden törvény és rendelet nélkül, Krisztus iránti szeretetből végzik igen fontos munkájukat.

A karitász szolgálat, mint Krisztus mûve – kezdetû előadása Kozma Imre atyának a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjének, teológiai megközelítésben mutatta be a karitászmunka jelentőségét. Beszédében kiemelte: Ez a munka a szolgáltatásokon túli szolgálat, önmagunk átadása. Több, mint szeretetgyakorlat, mert Jézus jelenlétét viszi a világban élőkhöz. Erre csak azaz ember képes, aki elfogadja Krisztus önfeláldozó életáldozatát.

Zentai László „A karitász munka a mai társadalomban” címû előadásában elmondta, hogy a mai magyar társadalomban nem támogatott eléggé a szociális ellátás és esélyegyenlőség a hátrányos helyzetûek számára. A társadalom egészének a helyzete romlott, az esélyei csökkentek a magyar társadalomnak, minden családnak, minden idős embernek. Mindannyiunk felelőssége, hogy ezen változtassunk.

Rászorultság a karitász munkára – címû előadásában Révai Edit, vallásszociológus bemutatta a segítő szolgálatok munkáját. Kiemelten beszélt a rászorulók köréről, akiknek lelki-fizikai- vagy anyagi segítségre van szükségük. Nehéz felismerni kik ők, nem jut el az információ róluk a megfelelő helyre, és nem utolsó sorban a társadalmi előítéletek is nehezítik segítésüket.

Kopp Mária egyetemi tanár - A leszakadó rétegek a társadalomban előadó- címû előadásában az esélyteremtés fontosságát hangsúlyozta. Bemutatta, melyek az esélytelenségből fakadó legfőbb problémák. Miért különösen súlyos a helyzet ma Magyarországon, kiemelve a  depresszióban szenvedők rohamosan növekedő számát. Előadásában rendkívûl fontosnak tartotta: „Az esélyteremtés az egész társadalom számára jelentene nagy előrelépést, amely hazánkban minden téren akár erkölcsi, akár gazdasági szempontból is csak hasznot hozna.”

Az Egyház szeretet-szolgálatát és számos intézményét Nagy Károly atya, Országos Karitász igazgató, Endrődy Zsuzsanna a Szeretetszolgálat vezetője mutatta be. Előadásukban elmondták, hogy a Katolikus Karitász olyan egyházi jogi személyiségû közcélú humanitárius szervezet, amely korra, nemre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül segíti a rászorulókat: szociális, egészségügyi intézmények fenntartása és különböző segélyprogramok, akciók útján. Munkájukat a nagy nemzetközi segélyszervezetek által kidolgozott és elfogadott alapelvek, szabványok határozzák meg. Legfontosabbnak azt tartják, hogy a karitász hálózatban dolgozó önkéntes és hivatásos munkatársak személyes szeretete eljusson el az általuk támogatott emberekhez. A Katolikus Karitász a hazai tevékenységén túl tagja a Caritas Hungarica a Caritas Internationalis-nak, (Róma) részt vesz Európai és Nemzetközi  segítőprogramokban is.

A plébániai karitász szolgálat mindennapjairól, a munka során felvetődő komoly nehézségekről, az örömről és sikerekről, melyeket Krisztus szeretetében tapasztalhattak meg a karitászcsoport munkatársai, Begov Ferencné, karitászvezető beszélt. Megtudhattuk, azt is hogy ma Magyarországon 2228 plébánia van, amelynek nagy részében mûködnek önkéntes karitászcsoportok.

Spányi Antal püspök konferenciát záró szavai azt a reményt fejezték ki, hogy a rendezvény elérte elsődleges célját. Munkájukban megerősődve tértek haza a karitászvezetők, a karitászcsoportok képviselői, az intézményvezetők, a konferencián résztvevő, mintegy 300 karitászmunkatárs. Reményét fejezte ki, hogy a sajtóban is nagyobb elismerést kap a jövőben az Egyház szeretetszolgálati tevékenysége.

- BPK -
Fényképeket készítette Berta Gábor

 


 

 

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk