Papi lelkigyakorlat - beszámoló

2015. 08. 03. | | 2015. 08. 06.

 

 

A székesfehérvári egyházmegye papjait idén is a Szent Gellért Tanulmányi Házba várták lelkigyakorlatra, ahol a napi elmélkedések, imák és beszélgetések vezérfonalát Dr. Kránitz Mihály a PPKE Hittudományi Karának tanszékvezető professzorának gondolatai adták.

A négynapos lelkigyakorlat témájául Ferenc pápa beszéde szolgált, amelyet tavaly karácsony előtt a Római Kúria tagjaihoz intézett. A Szentatya beszélt azokról a lelki betegségekről és kísértésekről, amelyek meggyengítik az Úrnak végzett szolgálatot, amelyek a mai világban élő lelkipásztorok életét is veszélyeztetik.  Ezt kiegészítették más elmélkedések is, - például Krisztus keresztjéről - és voltak fórumbeszélgetések, amelyeken szó esett a pápa enciklikáiról is: a „Laudato si’ - Áldott légy!” környezetvédelemről szóló és az irgalmasság szentévét meghirdető „Az irgalmasság arca”pápai bulláról.

„Lelki elmélyülésre nagyon nagy szükség van. - mondta az előadó. Nemcsak azért vagyunk itt, mert az egyházi törvénykönyv előírja, hogy háromévenként a papoknak szükséges egy hosszabb lelkigyakorlat, hanem azért is, mert így tudunk a hivatásunknak megfelelni. Nevezetesen, ha egy pap „Alter Christus” vagyis Krisztus képviseletében jár el, kiszolgáltatja a szentségeket, akkor ehhez táplálkozni is kell. Ahogy a testet tápláljuk, úgy a léleknek táplálékra van szüksége. Kránitz Mihály összegzésül elmondta: „Ez az időszak, ami egyúttal a presbitériumnak, a papok testületének az összetartozását is jelentette, arra irányult, hogy megerősödjünk hivatásunkban, küldetésünkben és ugyanakkor időt is kapjunk arra, hogy nyugodt körülmények között - itt a Szent Gellért Házban, - elmélyedjünk az elmélkedések témájában és ezt kamatoztassuk a magunk számára.” Végül hozzátette: a királyi város mindig érdeklődéssel tölt el engem is, hisz az egyház küldetése itt mindig jobban érzékelhető Szent István városában. A Szentatya részéről is az a meghívás, hogy lelkileg újuljunk meg, erre van szükség, ami eredményezheti az egyháznak, a részegyháznak, és itt az egyházmegyének megújulását is.

A résztvevő papok hozzászólásukban kifejtették, a Szentatya gondolatai minden megnyilvánulásában irányt mutatóak, segítséget nyújtanak abban, hogy mindenki újra megtalálhassa az útját önmaga, mások és Isten felé, hogy a lelkipásztorok is növekedjen a szeretetközösségben, az életszentségben és bölcsességben.

BPK
Képek: Somogyi Tamás
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk