Püspöki évvégi hálaadó szentmise a családokkal - beszámoló

2010. 12. 31. |

 

püspök a családokkal 

 

Pénteken délután az óév utolsó napján szentmisén adtak hálát a családok a Szent Imre templomban. A harmadik keresztény évezred első évtizedének végén Spányi Antal megyés főpásztro homíliájában beszélt arról, hogy a világ óévet zár, de a keresztény embernek az óévbúcsúztatása nem merülhet ki üres ünneplésben. Számot kell vetni azzal az évvel, ami mögöttünk áll.

A világban Isten hatalmas csodákat művelt és művel ma is, de ahogy a régieknél, a mai világban is a hitetlenség követi az emberek részéről Isten szeretetének megnyilvánulását. Jézus Krisztus megjelent, köztünk élt. Az Egyház kétezer év óta velünk van – de a sok jót, amit az emberek benne a világnak tettek, nem veszi észre a világ; csak a rosszat látja, nem akar hit szerint élni.

Mindig volt azonban egy olyan mag, aki fölvállalta Krisztus-követését; nem hallgat arról, amit látott és hallott, élete árán is inkább Istent választja, mint a világ csábítását, vagy az üldöztetéstől való megmenekvést. Mi tartozni akarunk ehhez a maghoz, szeretnénk a küldetést tovább adni; mert Isten nekünk mindennél többet ér.

A keresztény ember küldetése olyanná válni, mint a só: hacsak kevés is van belőle, minőségben változtatja meg a környezetét.

Képesek vagyunk arra, hogy a nehézségekben, bajokban a remény hordozói legyünk mások számára, és jele legyünk annak, hogy az Istent szeretőknek minden a javukra válik. Nem burokban élünk, hanem abban a tapasztalatban, hogy a legelveszettebb pillanatokban is Isten a segítségünkre siet. Ez tesz minket erőssé, ez tesz minket képessé arra, hogy kereszteket hordozva is mások segítségére siethessünk, és építhessük Isten országát.

A család kis egyházi közösség: ezt a hitet, a mi hitünket adja tovább. Az Egyház tovább él a családegyházban. Mindennapi tanúságtételünk a példa arra, hogy Isten hűséges. Mi is maradjunk hűségesek - és akkor nincs mitől félnünk a következő esztendőben sem, mely a Családok éve.

Osszuk meg kincsünket más családokkal, a körülöttünk élőkkel.

 

Homília meghallgatható:

 

A főpásztor Isten áldását kérte a családokra. A szentmise zenei szolgálatát csákvári fiatalok látták el. Sok kisgyermekes család ünnepelt együtt a hálaadó szentmisén, melyről a Szent István Művelődési Házba hívták meg őket a Családpasztoráció szervezésében tartott játékos, közös családi szilveszterre, melyre átlátogatott Spányi Antal püspök és Ugrits Tamás irodaigazgató. A püspök személyes hangú megnyitó szavai után kezdődött a szilveszteri együttlét.  Az est lebonyolítója az Ugrits házaspár és családja volt. A szilveszteri játékok között alkalom adódott a nyári családtáborban kötött ismeretségek, barátságok fölelevenítésére is. Az est a himnusz eléneklésével és imádsággal zárult.

- Marian -

 


 

Vonatkozó cikkek:

 


 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk