Püspöki szentmisével emlékeztek Teréz anyára az érdi nővérek - beszámoló

2021. 09. 04. | | 2021. 09. 07.

 

 

Hagyta, hogy Jézus szeresse Őt az Oltáriszentségben – Püspöki szentmisével emlékeztek Teréz anyára az érdi nővérek

2021.09.04. – A Szeretet Misszionáriusai Érd-parkvárosi házában tartott koncelebrált ünnepi szentmisét Spányi Antal megyés püspök, Teréz anya nővérei meghívására. A megyés főpásztor visszatekintett Szent Kalkuttai Teréz missziós munkájára, amelynek forrása az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus volt. „Hagyta, hogy Jézus szeresse Őt az Eucharisztiában – fogalmazott a főpásztor. Élete legnagyobb ajándékának a szentáldozást tartotta.”

Szép egybeesése az ünneplésnek, hogy a már életében is szentként tisztelt Teréz anya halálának évfordulója és a Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdete ugyanarra a napra esett. A főpásztor a szentmisében arról beszélt, amikor a kereszt köré gyűlünk, és hallgatjuk Jézus tanítását, olyanok vagyunk, mint a 2 ezer éve élt emberek, akik Jézus után mentek, és hallgatták szavát. Sokan gyűltek köré, mert öröm töltötte el a szívüket, mert „ember így még nem beszélt” nekik, így nem tanított és nem gyógyított. Voltak, akiknek egy szép emlék maradt a Jézussal való találkozás, de voltak, akik egyre jobban megértették és befogadták tanítását, átformálta életüket, és Jézust kezdték felismerni a másik emberben is. „Az Egyházban 2 ezer éve adjuk tovább azt, amit Jézus mondott, és sokan, akik meghallgatják, ma is követik Őt. Ilyen volt Teréz anya, a 20. század különlegesen fénylő csillaga, aki a szegények szolgálatának élt, felkarolta a haldoklókat, a nincsteleneket. Szétosztotta önmagát azoknak, akiknek semmijük sem volt. A szíve volt a vagyona, amit odaadott a rászoruló embereknek, mert Krisztust látta bennük.”

Teréz anyának ahhoz az élethez, amelyet önként vállalt, különleges erőre volt szüksége – mondta a püspök. Nagy kegyelemre, amelynek forrását megtalálta az Oltáriszentségben, mert a jelen levő Krisztus adott erőt neki egész életében. Mintegy hitvallásként idézte Tőle a főpásztor: „Ha adhatok neked egy tanácsot, kérlek, hogy kerülj közelebb az Eucharisztiához és Jézushoz… Imádkoznunk kell Jézushoz, hogy adja meg nekünk az Eucharisztiának ezt a gyengédségét.” Majd a püspök arról beszélt, Teréz anya órákat imádkozott az Oltáriszentség előtt, és ez az imádság, elmélkedés, a koncentrált, összeszedett jelenlét, ez tette képessé arra a szeretetre, amelyre ma csodálkozva tekintünk. A Mennyei Atya legnagyobb ajándékának tartotta, egyedül lenni Jézussal az imádásban és a Vele való bensőséges egységben. Teréz anya Isten ajándékaként élte meg az összes pillanatot és percet, amit az Eucharisztia előtt tölthetett, amit a szentséglátogatás, szentségimádás, a templomban való elidőzés, az Úrral való bensőséges találkozás adott. „Mindez eggyé forrasztotta Őt Krisztussal, és az Úr számára mindennapi valóság lett. Úgy élt Krisztusból, mint ahogy a szőlővessző él a szőlőtőkéből – emelte ki a főpásztor, majd hozzátette, ahogy Teréz anya hagyta, hogy Jézus szeresse Őt az Oltáriszentségben, hagyjuk mi is Jézust, hogy a csöndben megérintse szívünket. Mert személyesen nekünk is szól, nekünk is van üzenete. „Jöjj és kövess engem, ez Teréz anya számára egy életre szóló meghívás lett. De ez nekünk is szól, minket is hív. Vele együtt szeressük az Istent, vele együtt szemléljük a másik emberben jelen levő Krisztust. Vele együtt szolgáljunk mindenkinek. Ehhez az Oltáriszentségre van szükségünk, amiből minden forrásunk fakad” – fogalmazott a főpásztor.

Az ünnepségen részt vett Dr. Aradszky András országgyűlési képviselő, aki nagy tisztelője a körzetében egykor látogatást tevő Teréz anyának és a területén szolgáló nővéreknek. Részt vett az érdi nővéreket támogató papság, a világi munkatársak és számos rászoruló gondozott.

Berta Kata
Fényképeket készítette Takács Péter László
Videó Somogyi Tamás és Berta Kata


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk