Sajtótájékoztató - az elmúlt év jótékonysági gyűjtéseinek eredményeiről - beszámoló

2007. 01. 11.


összkép a tájékoztatóról


Az ajándékozó ajándékozottá vált: sajtótájékoztatót tartott január 11-én, csütörtökön Spányi Antal megyéspüspök, a Székesfehérvári Püspökségen az elmúlt év jótékonysági gyűjtéseivel kapcsolatban.

A Székesfehérvári Egyházmegyében az elmúlt évben az országosan meghirdetett templomi gyűjtések mellett, gyűjtéseket hirdettek meg egyházi ingatlanok újjáépítésére, a katolikus nevelési-oktatási intézmények fenntartására.

Az adakozás különösen kiemelkedő volt, amikor karitatív célokra - a szociálisan rászorulóknak (a fogyatékkal élők, csökkent munkaképességűek, hajléktalanok, gyermekotthonban, anyaotthonban élők számára, illetve a kislángi tűzkárt szenvedett család számára) Szent Erzsébet-napon vagy az Adventi udvar „jótékonysági sátrában” gyűjtöttek.

 

                                     

 

                     

 

                     

 

A megyésfőpásztor elmondta, ezek az eredmények jelzik, hogy annak ellenére, hogy társadalmunk számos gonddal küzd, érdemes célirányosan a nálunk nehezebb sorsú emberekre irányítani a figyelmet. Mindamellett, hogy egyre inkább a reklámok által sugallt ajándékelvárásoknak szeretnénk megfelelni, sok embernek valós igénye az, hogy a karácsony ne csak egy „jó program” legyen. Ismert, hogy a magyar lakosság a karácsonyi vásárlásaira az idén is nagy mennyiségű hitelt vett fel. Ez is mutatja: szükségünk van a szeretet kifejezésére, szeretnénk az év során elmulasztott szeretetet pótolni, a mindenáron való ajándékozással szeretetet akarunk „vásárolni”.

„Az Adventi udvarral” a Püspökség alkalmat teremtett az adakozásra, az adakozás lehetőségét ajánlotta fel Székesfehérvár polgárainak. Itt jót tenni nemcsak azért volt jó, mert azzal valakin segítettünk, hanem azért, is mert az ajándékozó megajándékozottá vált. A jótékonysági vásár sátrában szép kézműves termékeket vásárolhattunk, de kedves karácsonyváró gyermekprogramok, zenés áhítat, az elcsendesedés lehetősége is ide vonzott minket.” – összegezte az adventi udvar tapasztalatait a megyéspüspök.

Jelen volt a sajtótájékoztatón Pongrácz Zoltán a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke, aki csatlakozva az összegzéshez elmondta: „Ideális volt az adventi vásár a helyszínét, időpontját, elfogadottságát tekintve is, az egyesület minden tagja pozitív visszajelzést kapott a vásárlóktól.”

Nagy Lajosné, az Egyházmegyei Karitász vezetője is elmondta, hogy az adventi udvarban a karitász gyűjtések és a kislángi családnak gyűjtött adományok kiemelkedőek voltak és adományok azóta is folyamatosan érkeznek a karitász felhívására.

A Püspökkar megnyitotta 2006. november 19-én a Szent Erzsébet évet. „Engedjétek jót tenni” mottóval. Ezzel a jubileumi emlékévvel az egyház arra hív mindannyiunkat, hogy forduljunk testvéri szeretettel embertársaink felé.

„Az elkövetkezendő időkben sokkal fontosabb lesz a személyes példaadás, a másokon való segítség. A szeretetszolgálat, a betegek és magányosak gondozása, a példamutatás társadalmi és közéleti síkon, a szenterzsébeti út, ami segíthet bennünket átvészelni az eljövő időszak nehézségeit.”- folytatta a püspök a tájékoztatót.

A megyésfőpásztor köszönetet mondott Székesfehérvár polgárainak megtisztelő érdeklődéséért a Püspöki adventi készülődés iránt, azért, hogy az adventi udvarban a vallásukat nem gyakorlók, a más vallásban élők, vagy a nem hívők is a hívő emberekkel összefogva készek voltak a közös cselekvésre, áldozatot hoztak, hogy rászoruló embertársaikon segíthessenek.

Köszönetet mondott mindazoknak, akik minderre alkalmat teremtettek: a fiataloknak, a karitász önkénteseknek, az egyházközségeknek, a kézműveseknek, a püspökségi dolgozóknak.

Köszönetet mondott  az Új Ember, a Magyar Kurir, a Katolikus Rádió munkatársainak és minden sajtómunkatársnak, különösen a Fejér Megyei Hírlapnak, a Vörösmarty és Fehérvár Rádiónak, a Székesfehérvári Napilapnak, a Fehérvár Tv-nek, az MTI-nek, mert munkájuk nélkül a kislángi család megsegítése és az adventi udvar jótékonysági gyűjtései nem valósulhattak volna meg.

Végül a megyéspüspök jelképesen átadta az összegyűjtött adományokat:

A kislángi családnak a Katolikus Karitász, az Egyházmegyei Karitász, és öt egyházközségi önkéntes karitászcsoport (az Öreghegyi-, Maroshegyi-, Almássy-telepi, Vizivárosi-, és Vasútvidéki) gyűjtéseit, valamint a püspökségi karácsonyi képeslapok árusítása során összegyűlt összesen 5 millió forintot.

Az Egyházmegyei Karitász gyűjtéséből átadásra került a Kikindai úti gyermekotthon számára képességfejlesztő játékokra 100.000 forint, a hajléktalan szállónak háztartási eszközökre (hűtő, mikrohullámú, centrifuga) 100.000 forint, az Átmeneti Leány-Anya otthonnak 100.000 forint, amelyet szintén háztartási eszközre és a gyermekek ellátására (hűtőszekrényre és pelenkára) fordítanak majd.

A fogyatékosok és csökkent munkaképességűeket foglalkoztató műhelyek fenntartására a ciszterdiákok, cserkészek, antiochiás fiatalok segítségével 600.000 forint gyűlt össze, amelyet átvettek a Kemence Összefogás és Pro Vobis alapítvány képviselői.

 

BPK

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk