Sajtótájékoztató - Szent Imre Fesztivál - beszámoló

2007. 04. 11.

 

 Spányi Antal és Nobilis Márió

 

Evangélium-felolvasás a város főterén, Szent Imre-futás, Nyitott templomok éjszakája, előadások, beszélgetések és sok-sok zene – többek között ilyen programokat kínál a fiataloknak az április 13. és 15. között megrendezendő Szent Imre Ifjúsági Fesztivál Székesfehérváron.

Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök és Nobilis Márió, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatója, a Székesfehérvári Egyházmegye ifjúsági referense, a fesztivál fő szervezője tartott ma délelőtt sajtótájékoztatót a Katolikus Rádió épületében az országosan meghirdetett ifjúsági rendezvényről.

Spányi Antal püspök elmondta: Egyházunkban idén a Szent Erzsébet-év mellett egy másik jeles szentünkre is összpontosítjuk figyelmünket: 1000 éve született Szent Imre herceg. Szülővárosában, Fehérváron a mai Barátok temploma (Szent Imre-templom) helyén állhatott egykor Szent István királyi palotája, ahol ő született, ezért ez a Székesfehérvári Egyházmegyének különösen is nagy ünnep. Hangsúlyozta: a Fesztivál egyik célja, hogy a herceg alakjáról lehántsa az évszázadok során rárakódott barokkos tulajdonságokat; Imrét sokszor enervált, lányos kinézetű ifjúnak ábrázolták, liliommal a kezében, holott ő igazi férfi volt. Edzette testét és lelkét, képezte magát, sikeres volt hadvezérként is, így készült az ország vezetésének átvételére. A Fesztivál ezt az erős és mégis komoly lelki életet élő fiatalembert akarja példaként az ifjúság elé állítani, s rámutatni arra, hogy érdemes követni őt ezen az úton. Hozzátette: a rendezvény a székesfehérvári városvezetéssel jó együttműködésben valósul meg.

A Fesztivál változatos programjairól Nobilis Márió számolt be. Kiemelte: az ünnepre a nem hívő fiatalokat is szeretettel várják szerte az országból. A regisztráció jelenlegi állása alapján a rendezvényen több mint 1000 fiatal részvételére számítanak, sokan közülük határainkon túlról érkeznek. A szervezők az előre bejelentkezett fiataloknak szállást biztosítanak.

A hétvége lehetőségei közül – melyeket már többször részleteztünk a Magyar Kurír oldalain, s amelyekről a Fesztivál honlapján részletesen lehet tájékozódni – néhányat megemlítve kiemeljük a Jel–Kép–Tér nevű programot, amely interaktív módon, kevés szöveggel, sok képpel, jelképpel ad ízelítőt a keresztény hittapasztalatról. Egy másik jelentős program lesz szombat este a korábban Bécsben már többször nagy sikerrel megrendezett ún. „Nyitott templomok éjszakája”, amelybe Székesfehérváron most négy templom kapcsolódik be . A templomokban ezen az estén zenés áhítat, idegenvezetés, csendes imádság is várja az érdeklődőket.

A szombati nap egyik szép eseménye lesz az a szentmise, amelyet Balás Béla kaposvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ifjúságért felelős püspöke mutat be a magyar ifjúságért az ifjúság védőszentjének templomában a magyarországi egyházmegyék ifjúsági referenseivel.

A Fesztivál vasárnap délelőtt 10 órakor a Városház téren tartott szabadtéri püspöki szentmisével ér véget, amelyen Sillye Jenő és barátai végzik a zenei szolgálatot.

A lebonyolításban pedig mintegy 120 önkéntes teljesít szolgálatot. A Fesztiválon 23 közvetlen helyszínen várják programok a fiatalokat, további 15 csatlakozó helyszínre – így például számos múzeumba – pedig ingyenes belépési lehetőségük lesz a bejelentkezett látogatóknak, regisztrálni tehát a találkozó kezdetéig érdemes!

A programokról és a fesztiválról további információ a Fesztivál honlapján található.

A Magyar Kurír a Fesztiválról részletes beszámolót, beszélgetéseket és képgalériát készít.

Kép és szöveg: Horánszky Anna/Magyar Kurír

 


 

 


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk