Szent Ágota Nap Sárszentágotán - beszámoló

2024. 05. 11. | | 2024. 05. 14.

 

 

2024.05.11. - Az emlőbetegek védőszentje, Szent Ágota vértanú közbenjárását kérve gyűltek össze az ország számos pontjáról érkező zarándokok a sárszentágotai Szent Ágota Templomban a XI. Szent Ágota Napon, amely a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezete, a Szent Ágota Plébánia és Sárszentágota Község Önkormányzata közös szervezésében valósult meg.


A Szent Ágota Napok a hit, a közösség és az együvé tartozás erejével segítik az emlőbetegek gyógyulását, valamint a gyógyultak számára lehetőséget nyújtanak hálájuk és köszönetük kifejezésére. A tavalyi év folyamán „Szent Ágota zarándoklat” elnevezéssel a Szent Ágota Templomot, a Szent Ágota Zarándokhelyet és a Szent Ágota Napot a Fejér Vármegyei Értéktár Bizottság felvette Fejér Vármegye értékei közé. Az ezt bizonyító táblát a megnyitó keretében Árgyelán János, a Fejér Vármegyei Értéktár Bizottság tagja nyújtotta át Siák Gáborné, a Magyar Rákellenes Liga Sárszentágotai Alapszervezetének elnöke részére.

Az ünnepi szentmisére való ráhangolódást a sárbogárdi Huszics Vendel Kórus segítette csodaszép énekeikkel. Az emlőbetegek védőszentje, Szent Ágota szűz és vértanú tiszteletére Spányi Antal megyéspüspök mutatott be szentmisét. A főpásztor mélyen megható szentbeszédében végigvezette a hallgatóságot a betegápolás küzdelmes útján, amely Krisztus keresztjének átölélésével válik üdvössé a beteg és az őt ápoló számára egyaránt. Az élet és a betegség próbatételei csak Istenbe vetett hit által lesznek elviselhetők, valamint az emberek egymás iránt tanúsított szeretete hoz közel minket Krisztushoz, a betegek örök gyógyítójához.

A szentmisét követően a sárszentágotai Meseerdő Óvoda hittanosai csaltak mosolyt Püspök Atya és a zarándokok arcára egyaránt. A Szent Ágota Általános Iskola tanulóinak különleges érzékenységgel összeállított műsora további erőt nyújtott a gyógyulásért fohászkodóknak.

A Szent Ágota Napok elengedhetetlen eleme a Motorral a Mellrák Ellen szlogennel fémjelzett motoros felvonulás idén is plébánosi áldással és motorszenteléssel vette kezdetét. A motoros felvonulás olyan résztvevőkkel gazdagodott az idei évben, mint a Harley-Davidson Budapest motorosai és a MotorkerékPálosok képviselői, akik nemcsak elkötelezett résztvevői, hanem hírvivői is ennek a küldetésnek.

Szöveg és képek: Siák Gáborné
Magyar Rákellenes Liga
Sárszentágotai Alapszervezete
elnök

 


 

Korábbi évek beszámolói:

.

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk