Szent Erzsébet kiállítás a Szent István Művelődési Házban - beszámoló

2007. 12. 10.

 

kép a kiállításról

 

Spányi Antal megyés püspök megnyitotta a nagysikerű „Magyarország virága – Árpád-házi Szent Erzsébet emlékei Európában” – című fotódokumentációs kiállítást a Szent István Művelődési Házban. A kiállítást a Magyar Emlékekért a Világban Közhasznú Egyesület több külföldi és hazai város után most városunkban is megrendezte. Székesfehérvár így - Észak-Franciaország, Németország, Párizs, Kassa és több magyar helyszín után - a kiállítás 12. helyszíne lett.

 

                     

 

                     

 

Távoli vidékek, tengeren túli alkotások képei mintázzák elénk Szent Erzsébet életét. A 35 tablóból álló 370-nél is több színes felvétel, kép és ezek leírásai bemutatják a szent életét, a fotódokumentációs gyűjtés elénk tárja a vele kapcsolatos legszebb és legérdekesebb emlékhelyeket, templomokat. Spányi Antal megnyitó beszédben emlékeztet: „mindez arra tanít minket, ami a legfontosabb: a szeretetre.

Szent Erzsébet személye ma is aktuális. 24 évet élt, élete mégis teljes volt. Erzsébet idegenben felnövő gyermek, szerelmes asszony, gazdag fejedelemasszony, boldog édesanya, férjét szívből sirató özvegy, kitaszított, betegek ápolója, szegények gondviselője, hajléktalan és koldus. Erzsébet Isten szentje volt és minden ember testvére.

Erősítse ez a kiállítás a magyarok önértékelését, önbecsülését, magyarság-ismeretét! Legyünk büszkék nagyjainkra, és kövessük őket! Merjünk nagyot álmodni és nagynak lenni, amennyire csak képesek vagyunk rá!

Advent alkalmas idő a kezdésre, az újrakezdésre. Tegyük a jót! Kövessük Erzsébet példáját, ahogy csak tudjuk!"

A kiállítás megnyitóján közreműködtek: Faragó Laura és tanítványai.

A kiállítás megtekinthető: 2007. december 29-ig

 

Fényképeket készítette Ugrits Tamás 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk