Szent István Díj átadása - beszámoló

2006. 08. 18.

 

A Szent István Emlékérmet és díjat az alapítók olyan székesfehérvári személynek ítélnek oda, aki sokat tett első királyunk életművének folytatásáért és ezért a város lakossága elé példaként állítható.

 

díjazott és püspök

 

A díjat, a 83 éves Dosztál Béla, az '56-os székesfehérvári Nemzeti Bizottság Ideiglenes Intéző Bizottságának volt titkára vehette át.

A kuratórium tagjai – Spányi Antal megyés püspök, Bakonyi István, a Vörösmarty Társaság elnöke, Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár igazgatója, Karsai Béla, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Karsai Holding elnök-vezérigazgatója, valamint Szabó Péter, a Kodolányi János Főiskola főigazgatója,- úgy ítélték meg, hogy Dosztál Béla élete, a megaláztatásban is töretlen hite és kitartása elvei mellett, messzemenően megérdemlik az elismerést.

 

                     

 

Az augusztus 18-i átadási ünnepségen Spányi Antal megyés püspök, mint a Kuratórium elnöke elmondta augusztus 20-i ünnepségek azért fontosak, mert emlékeztetnek bennünket Szent István életpéldájára. Kiemelkedő emberi tulajdonságai mellett egész élete a hitről és a nemzet szolgálatáról szólt. A magyarság megtartásáról és jövőjéről olyan víziója volt, amelynek beteljesítésétől semmi sem tántoríthatta el. Végezetül, hitében nem gyengülve, halálakor - Európa uralkodói közül elsőként - Máriának ajánlotta fel országát. Hite, nemzete szeretete, állhatatossága ma is például szolgál. A ma embere maga teremtette erkölcsökkel, szokásokkal él és nem a mindenkori értékek mellett éli életét. Ezért is alapították ezt a díjat, hogy azok, akik a Szent István által felmutatott értékeket őrzik és próbálják követni, megfelelően elismerhessék.

Karsai Béla székesfehérvári vállalkozó, a díj egyik alapítója, elmondta, hogy az idén, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján mi sem természetesebb, mint hogy a díjazott a forradalom „emblematikus” fehérvári alakja legyen.

Dosztál Béla az ünnepség végén meghatódottan köszönte meg a megyés püspöknek és a kuratórium tagjainak az elismerést. Elmondta, hogy a megpróbáltatások idején többször arra gondolt, a Teremtő Isten túl sokat mért rá, de bízott benne, hogy eljön majd a jutalom. A szerető család mellett, ennyi évesen, most ilyen megtiszteltetésben lehet része. Végezetül azt kívánta, legyenek mindig olyan emberek a városban, akiket méltónak talál a kuratórium erre a megtisztelő díjra.

- BPK -
Fényképezte: Ugrits Tamás

 

 

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk