Szent István Emlékérem és Díj átadása - beszámoló

2010. 08. 18. |

 

Idén hetedik alkalommal adták át a Szent István Emlékérem és Díjat. A magánszemélyek által 2004-ben alapított Szent István-díj átadásán a város és a megye vezetői is részt vettek. Az elismerést minden évben olyan székesfehérvári személyiségnek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István öröksége szolgált és szolgál iránymutatásul, a Szent István-i keresztény értékrendnek megfelelő életet él vagy élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végez vagy végzett.

A Szent István Művelődési Ház által szervezett ünnepi program után, Spányi Antal megyés püspök, a kuratórium elnöke adta át dr. Szabó Lajosné, tanítónőnek a kitüntető díjat. A laudációt dr. Bertáné Pintér Katalin írta és mondta el.

Dr. Szabó Lajosné Marika néni olyan pedagógus, akinek rendkívül gazdag szakmai önéletrajza, valamint több évtizedes hittel, emberi és szakmai példaadással, alázattal és nagy szeretettel végzett munkája tanúskodik kiváló szakmai felkészültségéről és felelősségteljes, szeretettel teli emberi hozzáállásáról. Több mint egy évtizedig szaktanácsadói feladatokat is ellátott.

Pedagógiai hitvallása alapján mindenkit önmagához mérten kell a legmagasabb fokon fejleszteni. Egyformán szívügyének tekintette minden gyermek fejlődését, a nehezebb sorsúaktól kezdve a kiemelkedő tehetségekig. A kollégák, szülők és tanítványai tisztelettel ismerik el munkásságát.

Részlet a laudációból: „Marika néni beszélgetésünk során említette Szent István intelmeit, amelyben a király utat mutatott mi a kötelessége, mit kell tennie a szülőnek, a gyermeknek. Az intelmekben megfogalmazottaknak Marika néni méltó követője lett. Kiváló képességeivel, alkotó szellemiségű tanító pályájával, utat mutatott és ma is utat mutat. Mindezek alapján méltán adományozza a Szent István Díjat és Érdemrendet, dr. Szabó Lajosné tanítónőnek a Kuratórium Tagsága.„

Laudáció  letöltése:  1008laudacio.pdf 


- BPK és Marian -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor

 

 

 

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk