Szent István Emlékérem és Díj átadása - beszámoló

2011. 08. 18. |

 

Kiss János helynök, nagyprépost kapta az idei Államalapító Szent István Érdemrend és Díjat, amelyet ünnepélyes keretek közt az alapítvány elnöke Spányi Antal megyés püspök adta át a kuratórium tagságával augusztus 18-án a Szent István Művelődési Házban.

 

Kiss János atya

 

Az „Államalapító Szent István Érdemrend és Díj” átadásának ünnepségén részt vett Dr. Takács Nándor püspök úr, az egyházmegye papsága, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. A vendégek között országgyűlési, megyei és városi képviselők és a megye és a város vezetőtestületének tisztségviselői is megjelentek. A terem zsúfolásig megtelt, barátokkal, rokonokkal, a város híveivel. A díj és az alapítvány alapítója Dr. Gógl Árpád mellett a díjban korábban részesült kitüntetettek és hozzátartozóik is részt vettek az ünnepségen.

Az Államalapító Szent István Érdemrend és Díj Alapítvány kiemelt célja, hogy a Szent István-i keresztény értékrendet megismertesse és elfogadtassa a társadalom széles körében, valamint példaként állítsa az ilyen életet élőket a város és minden magyar ember számára. A kitüntetés évente, a Szent István-i ünnepkör keretében Székesfehérváron kerül átadásra. A díj odaítélésekor a kuratórium mindenekelőtt a beérkezett javaslatokat veszi figyelembe, amelyek jelzik a város, illetve a megye polgárainak véleményét.

Az alapítvány elnöke Spányi Antal székesfehérvári püspök, valamint a kuratórium tagjai részéről Radetzky Jenő a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Karsai Béla a Karsai Holding elnöke, Csurgai Horváth József a Városi Levéltár igazgatója, és Bobory Zoltán a Vörösmarty Társaság elnöke idén Kiss János helynök, nagyprépost atyának ítélték oda az idei Államalapító Szent István Érdemrend és Díjat.

Az ünnepségen a nemzeti imádság közös eléneklése után, Sík Sándor piarista tanár, tartományfőnök Te Deum című verse hangzott el Szabó Eszter, az I. Fehérvári Versünnep döntősének előadásában. Majd Fersch Renáta és Pásztor Katalin Vivaldi C-dúr, fuvolára írt koncertjét adták elő.

A díjazottat közeli barátja Dr. Csomán István főorvos méltatta. A laudáció után egy rövid filmösszeállítás következett Kiss János általános helynök, kanonok, nagyprépost atya életéről. Végezetül Karsai Béla elnök úr mondta el személyes élményeit a díjazottról.

Érdemrend és díj átvétele után Kiss János helynök atya meghatott szavakkal köszönte meg a megtisztelő kitüntetést, megemlítve mindazokat, akik életpályáját segítették.

Az ünnepi rendezvény Radetzky Jenő elnök zárógondolataival fejeződött be.


- BPK -
Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: - BPK és Somogyi Tamás -

 


 

Az eddigi díjazottak: Sobor Antal író (2004), Dr. Fitz Jenő régész (2005), Dosztál Béla 56-os forradalmár (2006), Dr. Martyn Gizella orvos, posztumusz Sulyok János Ignác ciszterci szerzetes (2007), Tóth Mihály professzor (2008), Ciszterci Szent István Gimnázium Székesfehérvár (2009) és dr. Szabó Lajosné, tanítónő (2010).

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk