Szent István napi ünnepi közgyűlés - beszámoló

2011. 08. 19. |

 

Pénteken délután Szent István napjához kötődő ünnepi rendezvényt és közgyűlést tartott Székesfehérvár Megyei Jogú Város képviselőtestülete, mely a Nemzeti Emlékhelyen kezdődött, majd a Szent István téren folytatódott.

A Székesfehérvár Önkormányzata által odaítélt kitüntetéseket a polgármesteri köszöntő után adták át, így postumus Székesfehérvár Díszpolgára díjat kapott tiszteletreméltó Kaszap István, akinek sírja a székesfehérvári Prohászka emléktemplom kertjébentalálható, és akinek boldoggáavatási eljárása folyamatban van. A díjat Spányi Antal megyéspüspök vette át.

 

posztumusz Kaszap

 

Tiszteletméltó Kaszap István kispap, mindössze tizenkilenc évet élt, de rövid élete példaként szolgál a katolikus hívőknek. A közbenjárását kérő imameghallgatások száma egyre nő, amelyek között vannak rendkívüli gyógyulások, de sok lelki kegyelmet is tulajdonítanak a szentéletű fiatalnak.

Székesfehérvár város közgyűlése az államalapító Szent István szobra előtt, a róla elnevezett téren tartotta meg ünnepi ülését. Cser-Palkovics András polgármester az ünnepi közgyűlésen díszpolgári címeket, Pro Civitate Emlékérmeket és Tiszteletbeli polgár címet adott át. A város posztumusz díszpolgári címet adományozott a 19 éves korában elhunyt  Kaszap István kispapnak, akinek boldoggá avatása folyamatban van, s akit a fiataloknak példaképéül szeretnének állítani.

Kaszap István erényei a szenvedésben bontakoztak ki teljes szépségükben, erejükben. Lelki végrendeletében mindenről lemondott a bűnösökért. A legsúlyosabb fájdalmak közt is naponta Te Deumot mondott ihletett szavakkal kinyilvánította élete értelmét: "Szeretettel, szenvedéssel szolgálni a szeretet Székhelyét, Jézus Szentséges Szívét". Az életszentség hírében elhunyt ifjú boldoggá avatási pere – egyházmegyei szinten – kevéssel halála után megkezdődött. Ez a szakasz – mivel a háború megakasztotta – 1947-ben zárult le. Népszerűsége különösen a második világháború alatt volt óriási. A sokat szenvedő hátországi lakosság és fronton életveszélyben élő katonák egyaránt rokonlelket találtak a sokat szenvedett, a szenvedést elfogadni és vállalni tudó ifjú alakjából. Aki – hitük szerint – sokakat hazavezetett, vagy megmentett, vagy csak erőt adott a hihetetlen szenvedések elviseléséhez.

- BPK -
Fényképeket készítette dr Berta Gábor
Videó: - BPK és Somogyi Tamás -

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk