Történelmi jelentőségű kiállítás Székesfehérváron

2013. 12. 11. | | 2013. 07. 01.

 

kép a hermárólAugusztus 31-én, szombaton 10 órakor Székesfehérváron az Egyházmegyei Múzeumban történelmi jelentőségű kiállítás nyílik. Először lesz együtt látható Szent István három legnagyobb ereklyetartó hermája.

Amiről 1938-ban a szakemberek is csak álmodni mertek, az 2013-ban valósággá válik: a Szent István Emlékév csúcspontjaként az első magyar király zágrábi, székesfehérvári és kalocsai ereklyetartó hermája három hónapig lesz együtt látható a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban.

 A történelmi jelentőségű találkozást hosszas diplomáciai egyeztetések és tárgyalások előzték meg, míg végül a felbecsülhetetlen értékű ezüst műtárgyak tulajdonosai – a zágrábi és a kalocsai érsekség – Szent István halálának 975. évfordulója alkalmából engedélyezték a kölcsönzést.

 A különleges műtárgy-együttesnek további jelentőséget ad, hogy a világon ismert legnagyobb ereklyetartók közé tartoznak a mellszobor alakú ötvösremekek. Három évszázad művészeti csúcsteljesítményének eredményei hamarosan együtt csodálhatók meg Székesfehérváron.

Az István, a szent király című kiállításon több mint 250 értékes műtárgy és egyedi installáció segítségével mutatják be első királyunk tiszteletének kimeríthetetlen gazdagságát. Szintén történelmi jelentőségű esemény, hogy a bécsi Stephansdom Szent István ereklyéje is visszatér Székesfehérvárra, a király temetkezési helyére.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás látogatása előtt érdemes tájékozódni az augusztus 1-jétől induló www.szentistvankiallitas.hu honlapon. A weboldalon az eddigi legnagyobb Szent István-emlék adatbázis is elérhető.

A kiállítás 2013. augusztus 31-től 2013. december 11-ig tart nyitva.


Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum


 

Tudnivalók:

 


 

Kapcsolódó anyagok: 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk