Veni Sancte - beszámoló

2014. 09. 04. | | frissítve 2014. 09. 08.

 

 

Ünnepként megélni a tanévkezdést

Közös Veni Sancte-ra hívta az egyházmegye oktatási intézményeit Spányi Antal székesfehérvári püspök. A püspöki biztosok kíséretében érkező diákok és pedagógusok megtöltötték a székesegyházat. A szentmise elején az egyházmegye területén működő intézmények nevében Szalma István EKIF elnök köszöntötte a főpásztort. Több mint 5 ezer gyermek és 200 pedagógus nevében kérte a püspököt, hogy segítő figyelmével és imádságával kísérje végig az idei tanévet is.

Szentbeszédében a püspök az evangélium szavait, a csodálatos halfogás történetét magyarázta. „Ez az esemény arra tanít bennünket, hogy nem elég a megszerzett tudásunkra és tapasztalatainkra támaszkodva végezni a dolgunkat. Sokszor érnek kudarcok bennünket, nem sikerül, amit megfogadtunk, elterveztünk. Ha azonban meghalljuk Jézus szavát és rábízzuk magunkat, amint az apostolok is tették, az Ő ereje által sikerülhet, az amire vágyunk.” A megyés főpásztor püspökelődjét, Prohászka Ottokárt is idézte a gyermekeknek: „Tenni, amit Isten kíván tőlünk, tenni amit a hit és az ész javasol.”

A gyermekek a szentmise könyörgéseiben a tanárokért, a diákokért és a családtagokért imádkoztak.  Kaszap Istvánhoz a fiatalok példaképéhez és Bogner Mária Margit hitvallóhoz fordultak, hogy kitartóan végezzék ebben az évben is a tanulmányaikat.

A szentmise záróáldásában a megyés főpásztor azt kívánta, a Teremtő Isten szeretete kísérje a következő tanévben a tanárokat és diákokat egyaránt. Ez a szeretet segítsen, hogy megfeleljünk a feladatoknak, hatékony legyen munkánk és a Krisztustól kapott örömben adjunk majd hálát ennek az évnek az ajándékaiért.

BPK
Fényképeket készítette Nagy Anikó
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 


 

Korábbi évek beszámolói:

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk