Kalanddal vár Székesfehérvár - beszámoló

2024. 06. 11. | | 2024. 06. 14.
Kalanddal várt Székesfehérvár

2024.06.11. - Kilépni a hétköznapok megszokott kereteiből, elhagyni a komfortzónát egy meghívásra, bizony bátorságot igényel és bizalmat feltételez. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum meghívására 109 tanuló indult el egy ismeretlen és szokatlan útra az utolsó előtti tanítási héten. Május elején Kalanddal vár Székesfehérvár címmel hirdetett meg a múzeum egy játékos vetélkedőt a Székesfehérvári Egyházmegye oktatási intézményeinek, melyre 10 iskolából 16 csapat jelentkezett. Egy-egy csapatot nevezett a Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium Érdről, a Szent Gellért Általános Iskola Pázmándról, a Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola Mórról, a Szent Miklós Általános Iskola Nagykarácsonyról, a Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola Tatabányáról, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium Budakesziről és a Szent Imre Katolikus Általános Iskola Ráckevéről, míg két csapattal képviseltette magát a Szent Ágota Általános Iskola, Sárszentágotáról, a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola három, a bicskei Szent László Általános Iskola pedig a teljes negyedik osztállyal négy csapatot állított ki. A szervezők ígérete szerint előzetes ismeretek nélkül teljesíteni lehetett a feladatokat.

A 16 csapat 16 állomáson mérte össze képességeit Székesfehérvár Belvárosában. A csapatokat a Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 9. a osztályának tanuló kísérték lelkiismeretesen, pontosan teljesítve feladatukat. Rajtuk múlt, hogy a versenyzők 10 perc alatt az egyik állomásról a másikra érjenek, akkor is ha több száz méter távolság volt közöttük. Az egykori ferences rendház három feladat helyszíne volt: Barátok kávézó és teázó, a Szent Imre-kvadrum és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Föld és ég között című kiállítása. A Szent Imre-templom és a Szent Anna-kápolna mellett II. János Pál pápa téren, a Városház téren, a Liszt Ferenc és Oskola utcában kellett feladatokat teljesíteni, de nem maradhatott ki a Püspöki Palotában a Püspöki Könyvtár és a palotakert sem. A diákok izgalmas feladatokat teljesítettek még a Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközpontban és a Nemzet Emlékhelyen, Szent István király egykori bazilikájának romjai mellett.

A kalandos vetélkedőt a budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola Big Mac nevű csapata nyerte, második helyen a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium Ubul tigris fantázianevű csapata végzett. A harmadik helyen a móri Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola Nonémusz nevű csapata és az érdi Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnázium Pörkölt kommandó alakulata osztozott. Minden résztvevő ajándékot kapott Spányi Antal megyéspüspöktől a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Szent Imre-kvadrumjában. Az első helyezett csapat jóvoltából Budaörsre került a Kalanddal vár Székesfehérvár vándorserlege. Jövőre a tanév zárása előtt újabb izgalmas kihívásokkal készül a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum, hogy a legügyesebb csapat újabb egy évig őrizhesse a fényesen csillogó serleget.

Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk