Kárpátaljai gyermekek táboroztak Bodajkon - beszámoló

2024. 06. 16. | | 2024. 06. 18.

 

 

 

Egy csodálatos hét a kárpátaljai gyerekekkel – A megajándékozottak ajándéka

2024.06.10-16. - Rendkívül szépen sikerült az az egyhetes bodajki itt-tartózkodás, melyben 32 gyermek és 6 segítő érkezett meghívásunkra Beregszászról és környékéről. Szerettük volna, hogy sok szép élményben legyen részük azoknak a fiataloknak, akik igen nehéz körülmények között élnek Kárpátalján.

A gyermekek hétfő délután érkeztek meg 7 órányi autóbuszos utazás után. Szent Imre zarándokházunkban elfoglalták szállásaikat, majd közös szentmisén vettünk részt, ahol rögtön örömmel ministráltak, olvastak fel. A gyerekek a szentmise után megismerkedtek a kegyhellyel, majd este egy kis ismerkedős-, játékos estet tartottunk.

Kedden Székesfehérváron voltunk, ahol Spányi Antal megyéspüspök úr szentmisét imádkozott nekünk a felújított Székesegyházban, majd bemutatta a Püspöki Palotát, és kisvonattal körbejártuk a várost. Délután a Városházát tekintettük meg, ahol Deák Lajosné képviselőasszony kalauzolt bennünket és Dr. Cser Palkovics András polgármester úr köszöntötte a fiatalokat. Elzarándokoltunk még a Nemzeti Emlékhelyre (Romkert) és uzsonnával vártak bennünket az új Alba Arénában (jégcsarnok).

Szerdán Budapestre utaztunk, bejártuk a Parlament épületét, ahol ebédet is kaptunk és a Magyar Zene Háza interaktív kiállítása következett. Este a Mátyás-templomban imádkoztunk szentmisét.

Csütörtökön a kislődi Sobri Kalandparkan tölthettek el egy teljes napot a gyerekek, este pedig a veszprémi várba felgyalogolva a megújult Székesegyházban voltunk szentmisén.

Pénteken Siófokra vonatoztunk, ahol kalózhajóra ülhettünk fel, majd kisvonattal megnéztük a várost, melyet fürdés követett. Este a gyerekek részt vettek a bodajki kegytemplomunkban szervezett nívós koncerten, melyben a kegyhely épen megmaradt kottatárából szólaltak meg zenék a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar tolmácsolásában.

Szombati napon reggel a gyerekek vásárolhattak a helyi papír- és írószer boltban, illetve a kegytárgyboltunkban a támogatásokból összejött adományok összegéből, majd Csákvárra mentünk, ahol közös focizás, lovaskocsikázás, és cukrászda volt a program, melyet Oroszlányban tekézés követett és mely napot szalonnasütéssel, tábortűzzel zártunk le.

Vasárnap a bodajki délelőtti szentmisét követően indult vissza a csapat, remélve, sok élménnyel gazdagon.

Ajándékot akartunk készíteni ezeknek a gyerekeknek, most az eltelt hét után úgy érezzük, mi lettünk a megajándékozottak. Legfőképp az által, hogy megismerhettük, milyen jó jót tenni, adni, adni, adni... Megismerhettük a nehéz körülmények között élő fiatalság tiszteletteljes magatartását, háláját.

Közösségünknek is ajándék lett ez a hét, mert megtapasztalhatta az összefogás erejét, ahogy oly sokan, oly sokkal segítettek. Nem merem felsorolni azt a több, mint 100 támogatót, mert félek, hogy kimarad valaki. Tudom azt, hogy senki nem azért adott bármit is, mert akarta, hogy egy listán rajta legyen, hanem azért, amiről a képek is tanúskodnak: a gyermekek öröme, mosolya az, amiért akartunk jót tenni, és azt jól tenni. Külön köszönöm lelkipásztori körzetünkben szolgáló paptársaimnak, különösen Attila atyának a kezdetektől meglévő támogatást, segítséget!

Adja az Úr, hogy legyen folytatása az elkezdett összefogásnak és tudjunk még sok jót tenni, adni!

Szöveg és képek: Mórocz Tamás plébános
Képek és videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk