Magyar Himnusz kiállítás megnyitója

2024. 01. 20. | | 2024. 01. 16.


2024.01.20. - Szeretettel várjuk Önt, kedves családját, barátait, ismerőseit a Magyar Himnusz című Kárpát-medencei keresztény, magyar, kortárs alkotóművészeti kiállítás megnyitó ünnepségére, amelyet a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezünk meg.

Az ünnepség 15 órakor a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban lesz. Köszöntőt mond excellenciás Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke. A kiállítást megnyitja Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, kiállítás kurátora. Házigazda Jakubek Ágnes, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója.

Megtekinthető: 2024. január 20-tól február 24-ig.

Szeretettel várunk mindenkit!

 

 

A Magyar Himnusz c. kiállításról
Józsa Judit, kerámiaszobrász, művészettörténész, a kiállítás kurátora sorai

Nemzeti imánk a magyar nemzeti identitás, a közösségi emlékezet, a hazaszeretet, a hazafiság, a hősiesség, az önfeláldozás és az összetartozás erejének megtestesülése. Mit üzen 2023-ban a Magyar Himnusz a kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotók műalkotásain keresztül?

A Józsa Judit Művészeti Alapítvány a nemzeti imánk születésének 200. évfordulója tiszteletére „Magyar Himnusz” címmel és tematikával, a fenti gondolatok és eszmék mentén nyílt képző-, nép- és iparművészeti pályázatot hirdetett kizárólag profi alkotók számára. Emellett felkértünk a részvételre a Kárpát-medencéből és az anyaországból kiemelkedően alkotó kortárs keresztény magyar művészeket. Kormányunk nemzetépítő munkájának különösen fontos eleme az egységes nemzetben való gondolkodás, amelyhez elengedhetetlenül szükséges a nemzetrészek sajátos gazdagságának megismerése, hogy teljes képet kaphassunk a magyar kultúráról, hiszen csak ennek ismeretében lehet sikeres a magyar jövő. E sikerességhez az alkotóművészeink is nagyban hozzájárulnak, mint ahogy e kiállítás is bizonyítja. Hiánypótló tárlatról van szó, hisz az anyaországban nem szerveztek ilyen témájú, az anyaország határain túl élő művészeket is aktívan bevonó, kárpát-medencei magyar testvéreinket is magához ölelő, magas színvonalú tárlatot a 200. évforduló alkalmából.

A tárlat első nagysikerű bemutatására Budapesten, a Józsa Judit Galériában (1053 Bp., Városház u 1.) került sor 2023. október 8. – november 30. között. A második bemutatás a Királyok városában, Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában kerül megrendezésre 2024. január 20. – február 24. között. Ezt követően, 2024-március 15. – május 27. között Szegeden, a Dóm altemplomában, a Látógatóközpontban állítják ki, majd Győrben is bemutatása kerül a Magyar Himnusz c. összművészeti kiállítás.

Korunk európai történéseinek ismeretében, meggyőződésünk, hogy a MAGYAR HIMNUSZ összművészeti kiállításra felkért és azon résztvevő valamennyi kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotó üzenete műalkotásaikon keresztül nemzeti megtartó erőt képvisel.

E tárlat fókuszba állítja a nemzeti művészet kiemelt fontosságát, bemutatja annak magas színvonalát és példát mutat az összefogásról, a keresztény szellemiségről, a magyar lélekről.


 

Képtár

 

 


 

  


 

 


  
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk