Modern városok - Megkezdődött a tatabányai katolikus gimnázium építése - beszámoló

2019. 09. 17. | | 2019. 09. 19.

 

 

Modern városok - Megkezdődött a  tatabányai katolikus gimnázium építése

2019. szeptember 17. - A munkaterület átadásával megkezdődött Tatabányán egy 12 osztályos katolikus gimnázium felépítése, amelyhez felhasználják a 119 éves, egykori bányakórház épületét - közölte a Székesfehérvári Egyházmegye kedden az MTI-vel.

Dózsa István vagyonkezelő elmondta, az egyházmegye a Modern városok programban 3,6 milliárd forintot kapott a beruházásra. Az összegből első ütemként a kulcsrakész középiskolai főépület, valamint a szerkezetkész tornacsarnok készülhet el.

A tornaterem befejezésére, valamint a külső környezet rendezésére, parkoló és kerítés építésre, az udvar kialakítására további 2,2 milliárd forintra lenne szükség. Az egyházmegye az összeg biztosítására további forrásigényt nyújtott be a kormányhoz.

A leromlott állagú ingatlant 2016 őszén kapta meg a Magyar Katolikus Egyház. A területen a nem hasznosítható épületeket már elbontották, de eredeti állapotába állítják vissza a kórház helyi védettséget élvező homlokzatát.

Az Octopus Invest Kft. 14 hónap alatt készül el a beruházás első ütemével. A főépületben 12 osztályos gimnáziumot alakítanak ki kápolnával, szaktantermekkel, csoporttermekkel, könyvtárral, laborokkal, informatikai helyiségekkel az ingatlan alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával.

A gimnázium 2021-ben fogadhatja az első tanulókat. Az intézmény a Tatabányán már működő óvoda és általános iskola nevelési kínálatát egészíti ki. A Szent Erzsébet Óvodában 170 gyermeket gondoznak, a Szent Margit Általános Iskolában 272 diák tanul. A gimnázium épületében felmenő rendszerben, nyolc év alatt 12 osztályban 400 fiatalra számítanak.

A bányakórházat a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat építette 1900-ban, ez a megyeszékhely egyik legrégibb középülete. Az ingatlan harminc évig üresen állt, korábbi tulajdonosa, a megyei önkormányzat többször próbálta értékesíteni, közben pedig az épület teljesen leromlott, életveszélyessé vált.

A kórház a száz évvel ezelőtti bányásztelepülés központjában található, közelében van a Jászai Mari Színház, a Tiszti Kaszinó, a Szent István templom és a település első községházája.

A tatabányai Óváros régi arculatának helyreállításán folyamatosan dolgoznak, korábban megújult a színház, a volt községháza, a környék közparkjai és korhű állapotába állítják vissza a kaszinót, szintén kormánytámogatással.

Forrás: MTI


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk