Nemzetközi Karitász-találkozó zajlott az ukrajnai humanitárius segítségnyújtás jövőjéről - beszámoló

2024. 02. 05. | | 2024. 02. 12.

 


Nemzetközi Karitász-találkozó zajlott az ukrajnai humanitárius segítségnyújtás jövőjéről

2024.02.05-07. - A Katolikus Karitász szervezésében Nemzetközi Karitász Partner Találkozó zajlott 2024. február 5-7. között Budapesten a D50 Hotel és Rendezvényközpontban. Kilenc ország Karitász-képviselői, a Caritas Europa és a Catholic Relief Services részvételével megrendezett szakmai találkozó a jövőbeni közös humanitárius összefogás útjait kereste az elhúzódó ukrajnai háborús helyzetre reagálva. A február 6-án megrendezésre kerülő nyilvános konferencia-szekció pedig az eddigi segítségnyújtás során szerzett tapasztalatokba engedett betekintést az érdeklődők számára.

„Van egy bűvös szám, ami miatt itt vagyunk! 713! 713 napja tart a háború, és 713 napja áll készen a Karitász Magyarországon, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, Ausztriában, Norvégiában, Egyesült Államokban és a Caritas Europa, hogy az Ukrajnai Karitásszal összefogva segítse az onnan elmenekülteket és az ott maradottakat, hogy a háború okozta borzalmakat enyhítsük.” Ezekkel a szavakkal indította Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a három napos partner találkozó utolsó napján záróbeszédét. A budapesti esemény immár a harmadik alkalom volt, amikor a Karitász-szervezetek összegyűltek, hogy hatékonyabbá tehessék az ukrajnai menekültekért végzett munkájukat. Écsy Gábor hálával köszönte meg a résztvevők részéről a szakmai találkozóba befektetett energiát és az ukrajnai menekültekért tett fáradozásaikat.

A háború kitörésekor a humanitárius krízisre az egyes országok saját erőforrásaik és tudásuk szerint, külön-külön reagáltak. Később fogalmazódott meg, hogy összefogással, tudásuk megosztásával sokkal jobban tudnák optimalizálni a menekültek megsegítésének folyamatát. 2022-ben Szatmárnémetiben, majd 2023-ban Varsóban gyűltek össze, hogy tanuljanak egymás tapasztalataiból.

Idén a Katolikus Karitász Országos Központja vállalta magára a házigazda szerepét, hogy az elhúzódó háború tükrében kidolgozzák, milyen módszerekkel lehet hosszútávon is segíteni az ukrajnai menekülteket. Az eseményen kilenc ország Karitász-munkatársai mellett jelen volt a Caritas Europa képviseletében Maria Nyman, a szervezet főtitkára, valamint a Sanela Imamovic, a Catholic Relief Services országmenedzsere is, hogy a találkozó eredményeit magukkal vigyék és beépítsék a humanitárius segítségnyújtás következő fázisába.

A Magyar Kormány részről beszédet mondott Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos, bemutatva a Kormány sokrétű menekültügyi intézkedéseit. A Karitatív Tanács képviseletében, mely az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett működő döntéshozó szerv és a hazai legnagyobb és legrégebbi múltú karitatív szervezeteket tömöríti, dr. Téglásy Pál, titkár mutatta be az Európában egyedülálló szervezet összehangolt tevékenységeit.

A február 6-i nyitott konferencia-szekciót angol nyelvű szentmise előzte meg, amit Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspök celebrált. A konferenciát Spányi Antal püspök atya, a Katolikus Karitász elnöke nyitotta meg Herczegh Anita asszony, a Karitász jószolgálati nagykövetének jelenlétében. Az elnök úr kiemelte: „Ezen a konferencián mérlegre akarjuk tenni az elvégzett munkát, és keressük az új válaszokat az új kihívásokra. Mégis fontos, hogy ezt úgy tegyük, hogy világos legyen a lelkület fontossága: Jézus velünk van. Amikor másoknak segítünk, akkor is Jézust lássuk.” Elmondta, hogy azt a munkát, amit többszáz önkéntes magától értetődőnek érzett a háború kezdetétől fogva, világos, hitbéli tanúságtételnek tekinti. Az ő feladataikat szükségszerűen vették át a Karitász professzionálisan képzett, szervezett intézményei és munkatársai. Részletesen elmesélte, milyen mély benyomást tettek rá a menekültekkel való személyes találkozások a barabási határátkelőnél, a budapesti Integrációs Központban vagy a Karitász nyári gyerektáboraiban.

A szakmai megbeszéléseket és a jó gyakorlatokat tömörítő kiscsoportos megbeszélések zárt ajtók mögött zajlottak. Ezek eredményeképp világossá vált, hogy a Karitász európai szervezetei számára a jövőbeli fő kihívás a humanitárius segítségnyújtás finanszírozási hátterének megteremtése, az ukrán menekültekről szóló kommunikáció folyamatos fenntartása, és ügyük megfelelő fórumokon való képviselete lesz.

A Katolikus Karitász megtisztelőnek tekinti, hogy megszervezhette ezt az előremutató, közös erőből építkező eseményt, és köszönettel adózik mindenkinek, aki szakértelmével, munkájával hozzájárult az ukrán humanitárius válság lehető leghatékonyabb kezeléséhez.


További információ kérhető:
Szabados Edina, sajto@caritas.org.hu címen, vagy a +36306881989-es telefonszámon 

Karitász

Képtár

 

 


 

  


 

 


  
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk