Neves fehérvári felolvasók is szerepelnek majd a készülő hangos Bibliában - beszámoló

2019. 05. 06. | | 2019. 05. 07.

 

 

Neves fehérvári felolvasók is szerepelnek majd a készülő hangos Bibliában

2019.05.06. - A következő hónapokban önkéntesek 3 perces felvonásokban olvassák föl az Ószövetség teljes szövegét, s születik meg a Hangos Biblia. A programhoz csatlakozott városunk is, a hangrögzítésre Székesfehérváron az augusztus ünnepi időszakban kerül sor.

A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány igazgatója, Dr. Benyik György, egyetemi tanár kezdeményezésére folytatódik hazánkban a hangos Biblia program. Ennek keretében Fehérváron is olvasnak majd a Könyvek Könyvéből részéleteket; száz fehérvári felolvasó fogja három perces részletekben felvételre mondani az ószövetségi Szentírás szövegeiből. A részletekről a szervezők tájékoztattak hétfőn, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

A felolvasásra kerülő ószövetségi részeket a hétfői sajtótájékoztató keretében Dr. Benyik György professzor adta át, Ugrits Tamásnak, a Székesfehérvári Egyházmegye pasztorális helynökének.

Egy mintegy 5 ezer ember bevonásával készült, kézzel írott Biblia hasonmáskiadása érkezett hétfőn a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házba. A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia igazgatója, Mosns. Dr. Benyik György egyetemi tanár, plébános által elindított kezdeményezés keretében a következő hónapokban önkéntesek olvassák fel az Ószövetség teljes szövegét, s születik meg a hangos Biblia.

A hangrögzítésre a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban kerül sor, nyáron, amelyre a város neves előadóit, énekkarait, irodalmat kedvelő fiataljait szeretnék megszólítani.

„A Biblia Évében (2008) a Vatikán által végzett felmérés szerint a katolikus hívek 10%-a hallgatja és 1%-a olvassa a Bibliát. - hozzáteszem azt is, hogy jórészt az Újszövetséget.

Ez azt jelenti, hogy a társadalomban ez a tudásanyag - amelyet egyébiránt tankönyvként használtak évezredeken át - identitásképző erejű volt világnézet és istenkép szempontjából.

Így tudtak írást, könyvet, kultúrát, hitet továbbadni, sőt, ez a kultúra ihletett versekre, novellákra, regényekre, festményekre és templomépítésekre.

A programot elsősorban az „Y” és „Z”-generációknak szánjuk, hiszen ha egy fiatalnak egy bölcsességet egy másik fiatal mond, akkor az hatásosabb és nemcsak a végeredményre koncentrálunk, hanem az útra, amelyen mindez megvalósul” - emelte ki Mons. Dr. Benyik György, egyetemi tanár, a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány igazgatója.

A kezdeményezés több célt is szolgál. „Mivel a fiatalok olvasási kultúrája szűkül, érdemes lenne ebbe a programba fokozottan bevonni az egyházi középiskolásokat és a hitoktatókat, akik ezáltal személyes tapasztalatokat szereznének az olvasás élményéről, és egyben a Magyarországon beszélt dialektusokat is rögzítenék.” - tette hozzá a biblikus professzor.

„A Biblia felolvasásának Székesfehérváron már hagyományai vannak, hiszen adventi időben mindig sokan jelentkeznek az Újszövetség Maratonra. Célunk a versmondásban vagy más kulturális területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok megszólítása. Az olvasást az augusztus ünnepkörhöz kapcsolódva, itt, a Szent László teremben szeretnénk megvalósítani.” - tájékoztatott Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója.

„Fontos, hogy olvassuk és megértsük a Bibliát. Amikor a Bibliát a kezünkbe vesszük, az élő Isten szívdobogását halljuk. Ezzel a tisztelettel, hittel, bizalommal kell a kezünkbe vennünk a Bibliát, így olvasni és az olvasottakat továbbadni.” - hangsúlyozta Ugrits Tamás, a Székesfehérvári Egyházmegye pasztorális helynöke.

Forrás és további képek: szekesfehervar.hu
Videó: Somogyi Tamás és Berta KataKapcsolódó videóanyag

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk