Püspöki szentmise a Magyar Hospice Alapítvány 20. évfordulóján - beszámoló

2011. 10. 08. |

 

 

Spányi Antal megyés püspök tartott szentmisét Magyarok Nagyasszonya ünnepén a Székesegyházban. A zenei szolgálatot a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda pedagógusainak énekkara látta el. A szentmisében megemlékeztek a 20 éves évfordulóját ünneplő Hospice mozgalomról is, amelynek célja, hogy a közvélemény figyelme forduljon a haldoklók problémái felé, a társadalom elfogadóan és tudatosan viszonyuljon a halálhoz.

Révay Edit RSCJ Sacré Coeur (Szent Szív Társaság nővére) szociológiát tanít a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, és hospice-ben önkéntes. Az ünnepi szentmise után mutatta be a mozgalmat.

Hazánkban 1991-ben a Polcz Alaine által vezetett Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával jelent meg a hospice szemléletű ellátás. A kezdetben még csak néhány önkéntes által elindított otthoni ápolás után sorra alakultak Magyarországon a hospice gondozást különböző ellátási formákban (otthonápolást, palliatív kórházi osztályt és a kettőt együtt) nyújtó hospice szervezetek. A szervezetek növekvő számának és az őket életre hívó társadalmi igény erősségének köszönhetően 1995-ben megalakult a hazai hospice szervezeteket összefogó Magyar Hospice-Palliatív Egyesület.

A hospice ellátás életük utolsó szakaszában lévő betegeknek segít. Erre az állapotra különösen jellemzőek a kínzó tünetek, ezek enyhítése a hospice ellátás alapvető célja. A fájdalmak csillapítása folyamatosan és fokozatosan, megelőző jelleggel történik, ezzel a minimálisra csökkenthetőek vagy teljesen megszűntethetőek a fájdalmak. A hospice ellátás egyik legfontosabb jellemzője, hogy a beteg életminőségének javítását tűzte ki célul. Ennek megfelelően a gondoskodás nem csupán a beteg testi, hanem a lelki, szociális és spirituális igényeire, valamint a hozzátartozók segítésére is kiterjed mind a betegség fennállása, mind a gyász ideje alatt.

- BPK-
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 

 

 


< 2020. augusztus >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk