Sajtótájékoztató: a Magyar Szent Család nyomában – Tematikus zarándokút fejlesztése - beszámoló

2019. 06. 20. | | 2019. 06. 20.

 

 

2020 júniusára elkészül a Magyar Szent Család tematikus zarándokút

2019.06.20. - „A Magyar Szent Család nyomában tematikus zarándokút fejlesztése a Székesfehérvári Egyházmegyében” című program megvalósításának folyamatáról számoltak be sajtótájékoztató keretében csütörtökön a Püspöki Palotában. Az eseményt a projekt egyes helyszíneinek (Püspöki Palota, Ferences rendház-Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum és az épülő Látogatóközpont) bejárása követte.

„2011. szeptember 4-én passaui Niedernburg kolostorból hozta el Székesfehérvárra Boldog Gizella ereklyéjét személyesen Passau püspöke, őexcellenciája Wilhelm Schraml.

Történelmi pillanat volt, amikor abban a városban, ahol biztosan sok időt töltött együtt a Magyar Szent Család, ereklyéikben újra találkozhattak. Boldog Gizella közel ezer év után tért vissza férje és fia temetkezési helyére, Székesfehérvárra.

Azóta minden évben a magyar szentek és boldogok ünnepéhez legközelebbi szombaton ereklyéik jelenlétében ünnepeljük a Magyar Szent Családot.” - hangsúlyozta Spányi Antal, megyés püspök.

Székesfehérvár végérvényesen a Magyar Szent Család városává vált.

Magyar Szent Család nyomában tematikus program bemutatása

Spányi Antal, püspök továbbá kiemelte, hogy bodajki kegyhely eredetlegendája szerint Szent István és Szent Imre herceg, bizonnyal Boldog Gizellával együtt kereste fel az ottani szentkutat. Látogatásukról 2016 óta egy szoborcsoport emlékezik meg a kegytemplom mellett. „Szűz Mária és a szintén gyermeket váró Erzsébet találkozása, vagyis Sarlós Boldogasszony ünnepére 2011-től hívom a vértessomlói búcsúba a gyermekáldásra váró házaspárokat, hogy közösen imádkozzunk az új családokért.” - tette hozzá.

A főpásztor elmondta: hosszú évek óta dolgoznak azért, hogy Székesfehérvár és Bodajk a Magyar Szent Család tisztelőinek zarándokhelyévé váljon. A zarándokok méltó fogadásához és az értékek bemutatásához szükséges modern infrastruktúra kialakítása azonban meghaladta anyagi lehetőségeiket, a források előteremtését csak pályázatoktól remélhették.

Hatalmas lehetőség, hogy a Székesfehérvári Egyházmegye 2017-ben másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében a Magyar Szent Család tematikus út kialakítására.

A projekt megvalósulása három települést és hét helyszínt érint. Fő helyszín a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpont és Kiállítótér új épülete, a projektben szintén érintett Püspöki Palota szomszédságában.

A Püspöki Palotában, hazánk legismertebb copf stílusú épületében egy látogató-útvonal és bemutatótér kialakítását tervezik. További, a projekt keretében megújuló állomások Székesfehérváron az egykori ferences rendház, ahol komplex turisztikai fejlesztésre, valamint a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, ahol akadálymentesítésére kerül sor.

Bodajkon a Segítő Szűz Mária-kegytemplomot interaktív eszközökkel szerelik fel, valamint kialakítják a Szent Imre Zarándokházat. Vértessomlón a Sarlós Boldogasszony-templom mellett a gyermekek örömére Magyar Szent Család mesetér épül.

A fenti helyszínek nagy többségén a tervezett fejlesztések megvalósítása már folyamatban van. „Az eddigi eredmények alapján bizton állíthatom, hogy jövő év derekára beérik munkánk gyümölcse és létrejön a Magyar Szent Család tematikus zarándokút.” - jelentette ki Fehérvár püspöke.

Szent István és fia, Szent Imre székesfehérvári sírja körül számos csoda történt. Történeti adatok bizonyítják, hogy temetkezési helyük, a királyi bazilikai öt évszázadokon keresztül magyar és nemzetközi zarándoklatok célja volt. A zarándoklatok felélesztésére a 17. század vége, vagyis a város felszabadulása óta folyamatosan tesznek erőfeszítéseket az elkötelezett polgárokkal együtt Székesfehérvár egyházi és világi vezetői. A most bemutatásra kerülő projekt ennek a történelmi folyamatnak kitüntetett állomása.

Bízunk benne, hogy a fejlesztések hozzájárulnak a keresztény magyar zarándoklatok bölcsőjének megismeréséhez, miközben nagyon is aktuális társadalmi üzenetet hordoznak, vagyis a család fontosságát hirdetik és lelki megerősítését szolgálják.

„Célunk, hogy a projekt hatására Székesfehérváron, Bodajkon és Vértessomlón a középkori eredetű zarándoklatok a családok búcsújárásaként éledjenek újjá.” - zárta gondolatait Spányi Antal, aki köszönetet mondott a támogatásért Magyarország Kormányának, az Európai Uniónak, valamint megköszönte minden munkatársa eddigi és jövőbeli szorgalmas munkáját, amit a projekt eredményessége érdekében végeznek.

Törő Gábor elmondta, hogy a 2014-2020-as uniós pályázati ciklusban mintegy 300 milliárd forint jut kulturális fejlesztésekre. Országgyűlési képviselőként örömének adott hangot, hogy a megvalósuló projektben Székesfehérvár, mint a magyar keresztény kultúra bölcsője jelenik meg, a Magyar Szent Családhoz köthető zarándokhelyek, kegyhelyek, templomok, egyházi épületek fejlesztése, az új látogatóközpont létrehozása pedig a magyar keresztény kultúrát, a nemzeti identitást erősítik.

Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a Székesfehérvári Egyházmegyének, és Spányi Antal, megyés püspöknek, hogy ezt a pályázatot felvállalta, megvalósítását megkezdte.

„Ez a nagyszabású vállalkozás értékeket közvetít, amely nemcsak a történelmünk értékeiről, a bölcsőről, a múltról szólnak, hanem a jelenről, a ma kihívásaira adott válaszokról is. Mindez jól jelezi, hogy ennek a közösségnek milyenek a gyökerei, s hogy honnan hova szeretne eljutni. Szól több település összefogásáról, melyek polgárai szeretettel várják majd a következő években, évtizedekben az ideérkező zarándokokat. A gazdasági életet tekintve ma a világban az egyik legfontosabb terület a turizmus. A zarándoklatokon keresztül olyan turisták érkeznek majd ebbe a térségbe, akik ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően, nem néhány órát, hanem adott esetben több napot töltenek el itt." - emelte ki Fehérvár polgármestere.

Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója, a projekt vezetője ismertetőjében elmondta, fő helyszín a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpont és Kiállítótér új épülete, a Püspöki Palota szomszédságában. Itt a Püspöki Palotában, hazánk legismertebb copf stílusú épületében egy látogatóútvonal és bemutatótér kialakítását tervezik.

A tervek szerint 2020 júniusára elkészül a Magyar Szent Család tematikus zarándokút.

A sajtótájékoztatót követően a résztvevők megnézték a régi rendházban zajló felújításokat, a Lakatos utcában az épülő látogatóközpontot.

A bejárás a Püspöki Palota kápolnájában, a leendő látogatóútvonal egyik állomásán ért véget, ahol a Magyar Szent Család ereklyéi láthatóak.

Püspöki köszöntő:
szem_ginop_714_16_puspokikoszonto.docx (17 kB)

Forrás: szekesfehervar.hu
Fényképeket készítette Gersztheimer Zsolt
Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata


 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. július >
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk