Sajtótájékoztató Pátka katolikus templomának felújításával kapcsolatban - beszámoló

2019. 05. 21. | | 2019. 05. 21.

 

 

Elkezdődhet a 200 éves pátkai Szent Anna-templom felújítása

2019.05.21. – Magyarország Kormánya 1041/2018. (II. 13.) Korm. határozatában döntött úgy, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumán, mint Támogatón keresztül, a Székesfehérvári Egyházmegye 45 plébániája 640.054.116 Ft támogatásban részesül, a Katolikus Szeretetszolgálattal közösen, mindösszesen 66 db projektre. A beruházások keretében a pátkai Szent Anna Római Katolikus Templom korszerűtlen palafedéssel készült tetőhéjazatának lecserélése valósul meg a tetőszerkezet felújításával, és az épülethez jobban illő hagyományos égetett cserépfedéssel. A projektet a sajtó nyilvánossága előtt mutatták be a Székesfehérvári Püspökségen.

„Nagyon fontos számunkra, hogy a nagy történelmi múlttal rendelkező egyházi ingatlanok állagának jelentős romlásait megállítsuk. A pátkai templom felújítása is ilyen sürgető kérdéssé vált a többi fontos és elodázhatatlan beruházások mellett egyházmegyénkben. Megérett a helyzet, hogy a tetőzeten korszerűsítést, megerősítést, felújítást végezzenek” – mondta el Spányi Antal megyés püspök a tájékoztatón, majd megköszönte a kormányzatnak a nagylelkű támogatást, amellyel megkezdődhet a műemléki védettségű templom felújítása.

Dózsa István püspöki vagyonkezelő a tájékoztatón elmondta: sok éve annak, hogy az egyházi ingatlanok felújítására, illetve közösségi célú programjaira Magyarország Kormánya pályázatot ír ki. Az átlagosan 60-70 plébániai pályázatból általában 10 lett nyertes.  2018-ban azonban minden beérkezett projektkérelmet elfogadtak. Ennek keretében újulhat meg a pátkai Szent Anna Római Katolikus Templom tetőzete. „Reményeink szerint az épület többi részét is sikerül majd renoválni” – mondta a vagyonkezelő, majd hozzátette: „Sajnos ott tartunk most, hogy az építőipari árak jelentősen megváltoztak, és a közösségi célra adott támogatások belevonódnak az építőipari felújításokba. Egy szépen felújított templom azonban félkész templomnak számít, mert az igazi lényeg, hogy megtöltsük azt élettel.”

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő beszédében arra utalt, hogy a pályázati kiírások, ez a nemzeti forrás azért is születhetett meg, mert a kormány számára fontos volt a vidék fejlesztése és az egyházak épülése. A magyar társadalom ugyanis ezekre a pillérekre, a vallási és kulturális gyökerekre, valamint a vidék Magyarországára tud építeni. „Van mit megóvnunk, van mit megvédenünk. Időben kell lépni, hogy ne legyenek visszafordíthatatlan állapotok. Ez a beruházás is azt mutatja, hogy lehetőség nyílik egy olyan probléma megoldására, amely már több évtizedes. A pátkaiak már régóta látták, hogy a jelenlegi templomfedés és az egész építmény felújításra szorul” – mondta a képviselő, aki örömét fejezte ki, hogy a településhez méltó lesz a templom tetőfedése, és remélhetőleg nemcsak az épület újul meg, hanem a templom közössége is gazdagodik.

Pásztor József elnök köszönő szavai után Tallér Krisztián plébános a pátkai hívek nevében köszönte meg a jelentős pénzösszeget – 20 millió forintot –, amit a kis létszámú település nyerhetett el. Elmondta, Pátka község középkori templomát 1746-ban restaurálták, majd 1811-18 között épült fel a ma is álló, műemléki védettségű templom. Az egyházközséget először a fehérvári ferencesek pasztorálták, majd 1746-tól 1987-ig önálló plébánia volt. 1987 óta a lovasberényi plébánia látja el a lelkipásztori feladatokat.

Berta Kata
Képek: Somogyi Tamás

Videó: Somogyi Tamás és Berta Kata

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk