Székesfehérvár és zarándoklatok – előadás-sorozat - nyolcadik előadás - beszámoló

2022. 11. 15. | | 2022. 11. 17.

 

 

Székesfehérvár és zarándoklatok – előadás-sorozat - nyolcadik előadás

Lezárult a Zarándoklatok és Székesfehérvár előadás-sorozat Mózessy Gergely püspöki gyűjteményigazgató előadásával

2022.11.15. - A kommunista egyházpolitika és az egyházi tömegrendezvények című előadással lezárult a Zarándoklatok és Székesfehérvár címmel indult előadás-sorozat. Smohay András múzeumigazgató munkatársaival azért kezdeményezte az ismeretterjesztő előadásokat, hogy feltárják a fehérvári tematikus zarándokutak történelmi hátterét, bemutassák azok kulturális értékeit.

„Az idei évben nyolc előadáson keresztül tekintettük át a zarándoklatok történetét, illetve azt hogy Székesfehérvár történelmében mit jelentett az, hogy valaha ez a város zarándokközpont volt. Ezt az ívet azért jártuk be, vizsgáltuk meg a múltunkat, mert a tavalyi évben megnyílt a Magyar Szent Család nyomában zarándokút, ami Vértessomló, Bodajk és Székesfehérvár között jött létre. Ennek a zarándokútnak a történelmi hátterét szerettük volna jobban megismerni, jobban felkutatni a múltunkat. Ehhez kiváló előadókat kértünk meg, akiknek segítségével feltárult előttünk a zarándoklatok rengeteg, érdekes aspektusa és újabb kérdéseket sikerült felvetnünk. És persze válaszokat is kaptunk. Ez egy folyamat, amelynek most egy nagyon izgalmas szeletébe pillantottunk bele és természetesen ezt szeretnénk folytatni, és jövő évben ezt egy könyv formájában kiadni, hogy majd újabb és újabb könyvek jelenhessenek meg ebben a témában.” - hangzott el Smohay András igazgatótól.

A sorozat utolsó előadásában Mózessy Gergely gyűjteményigazgató, püspöki levéltáros arról a kommunista egyházpolitikáról beszélt, amely többek között az egyházi tömegrendezvények, zarándoklatok búcsúk ellehetetlenítésére irányult. A diktatúra kiépítésére irányuló törekvések fontos lépése volt, hogy magyar katolikus egyházat megfossza vezetőjétől, és az Állami Egyházügyi Hivatal felállításával biztosítsa felette a pártállam a teljes kontrolját. „Az egyházat bármilyen furcsa is a kommunista párt úgy tekintette, mint egy pártot, és úgy lép fel ellene, mintha egy párt ellenfele lenne. És ennek következménye az, hogy az egyház tömegbázisát szeretné szétzúzni és a tömeg rendezvényeket megakadályozni. Ha nem lehet másképp akkor kordában tartani. Ennek keretében az egyházi búcsúk, zarándoklatok, körmenetek világa nagyon furcsa gellert kap. Hiszen valamikor kifejezetten tiltják, valamikor csak ellehetetleníteni próbálják, van, amikor kifigurázzák és de van, amikor ugyan kontrol alatt de valami működhet.” – emelte ki beszédében az előadó.

A Zarándoklatok és Székesfehérvár című előadás-sorozatból készült kiadványról a Magyar Szent Család nyomában zarándokút honlapján tájékozódhatnak majd az érdeklődők.

 Berta Kata
Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

 


 

Az összes előadás felsorolása ITT 

Bővebb információ: www.szenteknyomaban.hu

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2023. január >
H K Sz Cs P Sz V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

 

 

 


 

  


 

 


 

 


 

 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk