Szent Imre napi megemlékezés - beszámoló

2012. 11. 05. | | 2012. 11. 05.

 

a szentmisénPüspöki szentmisével ünnepelték emléknapján a hagyomány szerint Fehérváron született Imre herceget. Első magyar királyunk, Szent István fia a felnőttkor küszöbére érve már az ország kormányzására minden tekintetben alkalmas személy volt, amikor tragikus halála bekövetkezett. Spányi Antal megyés püspök beszédében elmondta: Imre herceg olyan ember volt, aki megállta helyét a világi életben. Uralkodónak, hadvezérnek, diplomatának nevelték, szülei hatására mindemellett mélyen vallásos életet élt. Az egyszerre tudós és szentéletű ember példaképül szolgál ezért minden mai fiatal számára.

A védőszentjének tiszteletére tartott szentmisén a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda pedagógusai és diákjai is részt vettek, hogy tisztelegjenek az 1083-ban, november 4-én szentté avatott, fiatalon elhunyt trónörökös előtt.

A szentmise végén Róth Péter alpolgármester ünnepi beszédében a fiatalokhoz szólt. Személyes hangvételű beszédében elmondta: „Hogy Imre hercegből mi lehetett volna, talán az apja nyomdokaiban járó, hasonlóan nagy király, nem tudhatjuk. Ahogyan azt sem, hogy ma nekünk, nektek, mit tartogat a jövő. Huszonöt évvel ezelőtt még én sem gondoltam, hogy egy ilyen gyönyörű város egyik vezetője leszek, és ma még ti sem tudhatjátok, huszonöt év múlva milyen feladatok, mekkora felelősség vár majd rátok.”

Az ünnepi mise után az esős idő ellenére koszorúkat helyeztek el a város Szent Imre tiszteletére emelt szobránál. Spányi Antal megyés püspök, az iskola vezetőségével, az egykori iskolafenntartó szatmári nővérekkel, valamint Róth Péter alpolgármesterrel helyezte el a megemlékezés virágait.

 

BPK
Fényképeket készítette Bácskai Gergely

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk