Szent Imre napi megemlékezés - beszámoló

2011. 11. 07. |

Szent Imre herceget, névadóját ünnepelte a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda.

 

 

 

 

Az 1083. november 4-én szentté avatott, tragikusan elhunyt trónörökösre Spányi Antal megyés püspök ünnepi szentmisében emlékezett meg, amelyen részt vettek az intézmény pedagógusai és diákjai. Emléknapja alkalmából a Szent Imre templom oldalánál található szobornál adtak műsort az iskola tanulói. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Róth Péter alpolgármester mondott ünnepi beszédet.

 

 

                 

 

 

                 

 

 

                 

 

 

                 

 

 

A hagyomány szerint a székesfehérvári Ferences templom és rendház területén született Szent Imre, aki nemcsak az iskola, de város és az egész magyarság számára is fontos történelmi személy, összetartó erő.

Nevelésére különös gondot fordítottak szülei: tizenöt éves korától atyja, I. István mellett nevelkedett, ahol az államirányítás tudományát, a hadvezérséget, a diplomáciát sajátította el. 1015-ben Imre herceg oktatását átvette Gellért püspök, aki hét éven keresztül tanította. A tudományok mellett a vallásba, valamint a papi élet rejtelmeibe is beavatta. Erkölcsi magatartása, fegyelmezett élete ma is példaként áll a tanulóifjúság előtt.

 

 

                 

 

 

                 

 

 

                 

 

 

 Az ünnepség végén Szent Imre szobránál a város vezetősége és az iskola képviseletében koszorúkat helyeztek el, hogy tisztelegjenek a herceg emléke előtt.

 

BPK
Fényképeket készítette: Nagy Anikó
Videó: BPK, Gersztheimer Zsolt és Somogyi Tamás

 


 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk