Szent Miklós püspök a Szent Imre Általános Iskolában - beszámoló

2012. 12. 06. | | 2012. 12. 06.

 

Szent Miklós az iskolábanA legendák gazdag kincstára szól a Szent Miklós püspökről, aki bőkezű felebaráti szeretetével a Karácsony misztériumának is előhírnöke lett. A székesfehérvári Szent Imre Iskolában is megünnepelték Szent Miklós napját.

Szent Miklós püspökről, aki 350 körül születhetett a hagyomány olyan tisztelettel beszél, hogy népszerűségben, bensőséges tiszteletben és életszerűségben alig találjuk párját a szentek között. Életéről kevés történeti adat maradt fenn, alakját inkább a 13. századi Legenda Aureából ismerhetjük. Ezt a történetet elevenítették fel a Szent Imre iskola diákjai.

A legenda elbeszéli, amikor megtudta, hogy szomszédja a nagy szegénysége miatt nyilvánosházba akarja adni három lányát, a következőképpen segített rajtuk: éjnek idején a nyitott ablakon át bedobott egy erszény pénzt, és így először a legidősebb, majd hasonló ,,égből jött'' segítségek után a másik két lány is tisztességgel férjhez mehetett. A legenda sok más történet is leír vele kapcsolatban.

Égi jel hatására Myra városa megválasztotta püspökének, a fennmaradt írásokból tudjuk, kiválóan teljesítette püspöki feladatait – mondta el Ugrits Tamás atya, az iskola püspöki biztosa.

A késő középkor óta Miklós püspököt a tizennégy segítő szent közé sorolják. Számtalan templom, társulat és foglalkozás patrónusa például a leányoké, hajósoké, foglyoké, pékeké, kereskedőké, gyógyszerészeké és jogászoké és nem utolsó sorban a gyermekeké a tanulóké.

BPK
Fényképeket készítette: Nagy Anikó
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk