Szent Sebestyén emlékmise - beszámoló

2012. 01. 20. |

 

Szent Sebestyén napi búcsút tartottak a Felsővárosban. A pestisjárvány idején, 273 évvel ezelőtt a felsővárosiak böjtöt fogadtak és körmeneteken kérték a sokat szenvedett vértanú, Szent Sebestyén közbenjárását a betegség elhárítására. A fehérváriak szerencsésen megmenekültek és fogadalmuk szerint először kápolnát, majd templomot emeltek a szent tiszteletére.

 

templombelső

 

A hagyományos fogadalmi szentmise elején Nyárai-Horváth István, Felsőváros plébánosa szólt a vendégekhez és a hívekhez, majd a megyésfőpásztor köszöntötte a 85. születésnapját ünneplő Takács Nándor nyugalmazott püspököt. Az ünnepségen jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Földi Zoltán önkormányzati képviselő valamint Vargha Tamás a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke. A szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálta a város papságával.

A püspök homíliájában elmondta: „Megindító Isten szeretete, ahogy gondoskodik az emberről és megindító annak a régi hagyománynak az őrzése, amelyet nemzedékekkel korábban megfogadtak a hívő ősök.” Azonban nemcsak a felsővárosi hívek kötelessége, hogy kövessék elődeik példáját. Székesfehérváron éltek sokan, akik hitvalló életükkel ma is meghatározóak egyházunk életében - hangsúlyozta a főpásztor. Ez a város őrzi Prohászka Ottokár és Kaszap István sírját az alsóvárosban, a belváros szívében pedig olyan püspök nyugszanak, akik kitartottak a nehéz időkben. Imádságuk erejével megmutatták: Isten hűséges mindazokhoz, akik hozzá fordulnak. Ez nekünk, utódoknak is feladatunk, példájuk imádságra kötelez bennünket – fejezte be beszédét a megyéspüspök.

 

Homíliameghallgatása:

 

Szent Sebestyént, a III. század egyik legnépszerűbb szentjét a székesfehérváriak a város saját szentjeként tisztelik, aki ünnepén évről-évre összefogja Fehérvár katolikus híveit. 

BPK
Fényképeket készítette: - Marian -
Videó: Somogyi Tamás és BPK.

 


 

Korábbi évek beszámolói:


 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk