Színdarab Szent Janka életéről - beszámoló

2024. 05. 10. | | 2024. 05. 11.

 

 

 

A gyöngeség a túloldalon van – Nagy sikerrel mutatták be a székesfehérvári katolikus gimnazisták a Szent Jankáról szóló színdarabot

2024.05.10. – Szent Gianna Beretta Molla, az anyaság védőszentje életéről készített színdarabot és rendezte meg a székesfehérvári Szent Imre Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda 10. osztályos tanulója, Borbély Bálint István. A darabot a ciszterci Szent István Gimnázium diákjaival közösen adták elő, a koreográfiát Magasi Kincső Sára álmodta meg. A nagy sikerű előadásra zsúfolásig megtelt a Szent Imre iskola aulája. Köszöntőt mondott Spányi Antal püspök mint a produkció támogatója és az ötletadó Kissevich-Horváthné Toldi Hajnalka életvédő. Majd a szent kultuszát ápoló Varga Károly és lánya, Mónika mondták el Szent Jankához kötődő tanúságtételüket.

Nagyon fontosnak tartom, hogy az életvédelem programját vonzó módon mutassuk be. Azért fogott össze az egyházmegye a két gimnáziummal, mert arra gondoltunk, hogy a leghatásosabban, legeredményesebben a fiatalok tudják ezt megtenni – kezdte beszédét Spányi Antal püspök. „Olyan példaképet választottunk, aki a fiatalok előtt is példakép lehet. Szent Janka ilyen volt, aki az életet szolgálta azzal, hogy odaadta sajátját gyermekéért. Ezt az ifjak megértették, elkészítették a darabot, amely a szent életútján keresztül bemutatja az élet értékességét és szépségét. Kívánom, hogy ebben a színjátékban találja meg mindenki azt az üzenetet, amelyet Szent Janka közvetít nekünk, hogy nem rendkívüli dolgokat kell tennünk, hanem az Úr akaratát teljesítve kell a mindennapi életünket hozzá hasonlóan rendkívüli módon élnünk.”

Amikor tavaly októberben Székesfehérvárra érkezett a Meg nem született gyermek szobra és a Szent Janka életéről szóló kiállítás Kissevich-Horváthné Toldi Hajnalka több fiatalt is invitált a Bazilikába, hogy beszélgessen velük a szentről és a megfogant gyermekek életének védelméről. „Akkor láttam egy képet, hogy Szent Jankának tapsolnak az emberek. A Szentlélek súgta ezt, hogy legyen egy színdarab, amit ezek a fiatalok írnak és adnak elő. Ez az Ő útjuk, ezt nekik kell megcsinálni. Ami itt látható, mindent Ők hoztak létre, nemcsak a darabot, a rendezést, a koreográfiát, a díszletet, hanem a plakátot, a jegyeket és még az agapét is, amit az előadás utánra szerveztek. Szent Janka is bízott a fiatalokban, és biztatta őket, hogy ők adják tovább az Istentől kapott értékeket. Ezt nagyon fontosnak tartom” – mondta el Hajnalka köszöntőjében.

A biatorbágyi Katalin-hegyen Szent Gianna Beretta Molla tiszteletére épült egy fogadalmi fakápolna. A kápolnát Varga Károly hétgyermekes édesapa álmodta meg és építette fel több mint száz segítőjével együtt felajánlásul, hogy Mónika lányuknak gyermeke szülessen. A kápolnát 2023-ban Spányi Antal székesfehérvári püspök áldotta meg. Az „Élet az Életért” kápolnában azért hirdetnek imádságokat, hogy a fiatalok társra találjanak, merjenek elköteleződni a párkapcsolatra, és megszülessenek a várva várt gyermekek. A Szent Janka színdarab bemutatása előtt Varga Károly és Mónika tanúságtételében elhangzott, hogy a család mintegy hatvan darab akácoszlopot örökölt, és a Szentlélek sugallatára unokájuk megszületéséért hálából építették a kápolnát. Fiatalok és sokgyermekes családapák is csatlakoztak hozzájuk, akik idejüket, energiájukat adták, hogy segítenek. A Varga család naponta imáiban hordozza név szerint azokat, akikről tudomásuk van, hogy babára várnak vagy társukat keresik.

Az est fő attrakciója a Szent Janka színdarab volt, ami az első perctől az utolsóig magával ragadta a nézőket. Egy fantasztikus előadást jelenítettek meg a diákok, amelyben nem csak a helyszín volt jó választás a minimalizált, de annál kifejezőbb díszlettel, hanem a diákszereplők kiválasztása is igen jól sikerült. Az amatőr szereplők tisztában voltak feladatuk súlyával, és szerepükkel azonosulva, egy jól összeszokott társaságként tudták előadni a darabot. A szent életét bemutató jelenetek komolyságát az első perctől kezdve oldották a kreatív alkotásmóddal megoldott, zenével ötvözött elemek.

Az egész darab zsenialitását adta Szent Janka időtálló, jelenkorunkra teljesen rávetíthető üzenete, amely elgondolkoztatja az embert. „Jézus, Te megengeded, hogy teljesen alávessem magam annak, ami velem történik. Engedd, hogy csak a Te akaratodat ismerjem meg” – hangzott el a szent híres mondása. Giannának élete fő célja az volt, hogy embereken segítsen. Páciensei leginkább édesanyák és gyermekek voltak. Védte bármilyen megfogant emberi teremtmény megszületésének jogát, és tudott anyai módon viszonyulni. Érezte, hogy a feléje irányuló szeretetből s adottságaiból azok számára is gyümölcsöt kell teremnie, akik nála kevésbé szerencsések. Az édesanyákkal hosszan beszélgetett gyereknevelésről, nagyon kedvelték és szerették őt. Senkit sem különböztetett meg, mindenkit szeretett. Szent Janka igazi erejét az a hit adta, hogy Istennel mindenre képes, és Istennel minden lehetséges.

A darab záróképe, Gianna búcsúzása a földi élettől, mély katartikus élményt adott a nézőknek. “Igen, hittem a gondviselésben és Istenben. Tudtam, hogy Isten akaratát teljesítem. Gyermekeim! Ezt nagyon nehéz elmondani, és nektek is nehéz lesz megérteni, hogy most mi fog történni. A Jóisten mindig jót akar, ezt tanuljátok meg. A Jóisten most úgy döntött, hogy anyának fel kell mennie az angyalok közé, és onnan kell Rátok vigyáznia. Édesanyátok mindig is lesz. Apa mindig itt lesz veletek, ahogy én is, csak én fentről nézek le rátok, büszkeségeim. Nagyon szeretlek titeket!”

Berta Kata
Képek: Kovács Marcell
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk