Takács Nándor Jusztin püspök gyémántmiséje - beszámoló

2011. 10. 29. |

 

A gyémántmisés Dr. Takács Nándor Jusztin nyugalmazott püspököt köszöntötték a székesfehérvári székesegyházban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, az ország minden részéből érkező paptársak, és a nagyszámú hívősereg.

 

 

szentmise

 

 

Spányi Antal megyés püspök meleg szavakkal köszöntötte püspökelődjét, ismertetve életútját, kiemelte papi életének legfőbb állomásait. Hangsúlyozta, hogy életpályája során a nehéz idők ellenére is Istent dicsérte énekével és szolgálta papi szívével, megtartotta karmelita lelkiségét.

A jeles eseményen Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, az Esztergom–budapesti Főegyházmegye érseke is felköszöntötte valamikori püspökét. „A gyémántmise ünneplésre, hálaadásra kötelezi az embert”, – hangsúlyozta. Méltatásában kiemelte: a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nevében hálát adunk ma azért a sok kegyelemért, amellyel a 60 év során az egyházat megajándékozta, minden elmondott szentmisével, papi imádságával és áldozatával. Különleges ajándék nekünk az egyházi ének tisztelete mellett a Szűz Mária iránt érzett mély tisztelete, zarándok lelkületének lelkipásztori értéke, amely Nándor atyát jellemezte. Figyelemre méltó, hogy ma az új evangelizáció olyan embert tart szem előtt, aki nehezen olvas, de több száz kilométerre is elzarándokol, hogy találkozzék Istennel. Nándor atya szolgálatában tehát, alapvető emberi igény lelkipásztori felismeréséről van szó. „Köszönjük a jó példát, azt a lelki értéket, amelyet személyed által kaptunk. Kívánjuk, hogy a magyar egyházat továbbra is segítsed a gondviselés által, jó hangulattal, lelki örömmel”- fejezte be köszöntőjét a bíboros.

 

 

templomban

 

 

 

A szentbeszédet a kortárs, Kerényi Lajos atya tartotta, aki Takács Nándor püspökkel végezte együtt az egyetemet, és akinek neve nemcsak az egerszalóki ifjúsági találkozóval forrt össze, hanem a nagymarosi találkozókkal is. Visszaemlékezve hivatásuk kezdeteire felidézte a sok szenvedést, az üldöztetést, amit az elmúlt rendszerben kellett átélniük. Beszélt a papi hivatás nehézségeiről és örömeiről, arról, hogy az erőt csak Isten kegyelme adhatja meg mindenhez és a szeretetben megélt szolgálat. Megváltottabbnak kell mutatkozni a tanítványoknak, mert az emberek Krisztus mértékével mérik elsősorban a papokat- emelte ki beszédében. De ebben az Isten nélküli világban nemcsak jó papokra, hanem jó szülőkre is szükség van. „Valami újat kellene, valami jót kell tennünk, még ha áldozattal is jár” – fejezte be ünnepi gondolatait Lajos atya.

 

 

áldoztatás

 

 

 

Hálaadó szentmiséje végén a jubiláló Takács Nándor püspök meghatottan köszönte meg az ünneplést, és visszatekintett mindarra az egyház liturgiájában rejlő erőre, amelyet szolgálata során megtapasztalt, amelyet csak papi hivatása által élhetett meg.

 

Fényképeket készítette dr. Berta Gábor
Videó: Somogyi Tamás és BPK

 

 

 

Kapcsolódó videóanyag

Képtár


< 2020. augusztus >
H K Sz Cs P Sz V
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

 


 

  


 
 

 

 

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk