Tavaszi terasznyitó a Barátok kávézójában - beszámoló

2024. 04. 12. | | 2024. 04. 12.

 

 

Új termékek a különleges ízvilágot kedvelőknek – Tavaszi terasznyitó a Székesfehérvári Püspökség Barátok kávézójában

2024.04.12. – A Barátok kávézója terasznyitó ünnepséget tartott, új termékek bemutatásával a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Díszudvarán. Elsőként Spányi Antal püspök és Róth Péter alpolgármester köszöntötte a vendégeket. Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője mutatta be a székesfehérvári püspök legújabb párlatát, a Szent Imre sörpárlatot, Enessey Brigitta, a Pite sütibolt vezetője és Tornyai Gábor plébános az unikális Prépost-szeletet.

Székesfehérvár Belvárosában, az egykori ferences rendházban, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum földszintjén és árnyas udvarán egész évben szeretettel várják a csendet és nyugalmat keresőket egy finom kávéra, süteményre. Spányi Antal püspök így köszöntötte az érdeklődőket: „A tavasz érkezése annak is elhozza a lehetőségét, hogy ez a meghitt tér itt, – ami az egykori ferences kolostor közepén fogadja a látogatókat, – lehetőséget adjon arra, ami városunkban is kevés helyen adatik meg. Itt, a kvadrumban a szerzetesek egykor sokat sétálhattak, beszélgethettek, elmélkedhettek, vagy Isten csillagos egében, máskor a ragyogó napsütésben gyönyörködhettek. Ez a hely alkalmas arra, hogy az emberek betérjenek, találjanak egy csendes zugot, egy asztalnál zavartalanul beszélgessenek, olvassanak. Egy meghitt, emberséges, barátságos helyet szeretnénk kínálni, ahová szeretettel látunk minden jószándékú embert. Azt szeretnénk, hogy innen felüdülve, gazdagodva térjenek haza, egy szép élmény tapasztalatával.” A főpásztor örömmel jelentette be a Püspökség új termékeit, amely további lehetőséget kínál a nyári kikapcsolódásra.

Róth Péter alpolgármester a város nevében méltatta a püspökségi kávézót. Kuriózumnak nevezte, hogy a város szívében, a turisztikai szezonban, az egyre mozgalmasabb utca zajától elzárva csendes, békés helyen ad magas színvonalú szolgáltatást a turistáknak és helyieknek egyaránt a megnyitott udvar.

A Barátok kávézó és teázó idén jelentősen kibővítette választékát. Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője mutatta be a székesfehérvári püspök legújabb párlatát, a Szent Imre sörpárlatot. „A Püspökség innovációjának köszönhetően egy újabb színfolt kerülhet az asztalokra. A Prépost sörpárlat mellé egy „testvér”, a búzasör párlat is elkészült. Az alapanyagaik más sörök, ezért a végtermékeikben is egészen más karaktert kaptak. Ha egymás mellett a két terméket megkóstolják, akkor megtapasztalják, hogy a Prépostban inkább ott van a komlós, kicsit malátás, édeskés, de kesernyés jelleg is, ezt egy „vastagabb” terméknek nevezzük. A búzasör párlat kicsit üdébb, frissebb, citrusosabb jelleget hordoz magában, mint egy árpából készült sör. Ugyanúgy a párlatban is ez megjelenik, lendületesebb és fiatalosabb a citrusjegyek miatt. A komlóval a sörjellege is megjelenik. Egy érdekes utazás az ízek és illatok világában mindkét termék.”

A pálinkafőzde ügyvezetője ismertette a Prépost sörpárlat ezüst díját, amelyet a nívós Quintessence 2024 versenyen nyert el. „Magyarországon számos pálinkafőzde van, amióta megadták hazánkban ennek lehetőségét, ezzel párhuzamosan sok szakmai verseny is elindult. Ezek közül kiemelkedik a szigorúbb bírálattal, korrekt módon, 30 vizsgázott zsűritaggal rendelkező Quintessence, ami a Kárpát-medence egyik legmeghatározóbb versenye. A 2024-es versenyen 1839 termék indult, több mint 200 cég, magánfőzde, bérfőzde nevezésével. 500 minta lett arany- és ezüstérmes, tehát a termékek mintegy egyharmada kapott díjat. Nagy öröm, hogy ebbe a kevés eredményes mintaszámba beletartozik a Püspökség Prépost sörpárlata.”

A terasznyitón Enessey Brigitta és Tornyai Gábor plébános kisfilmjével bemutatkozott egy új termék is, a különleges ízvilágú, egyedi sütemény: a Prépost-szelet. A kakaós, krémes süteményhez nevéhez illően a püspök Prépost porter sörét használták fel. A receptet nem titkolják, akik betérnek a Barátok kávézó és teázóba, és megízlelik a finomságot, megtudhatják elkészítésének módját is.

Székesfehérvár belvárosának szívében tehát sok-sok finom süteménnyel, kávéval, szörppel, teával, az elmaradhatatlan Püspöki Sörökkel, sörpárlatokkal és természetesen a Barátok kávézó szeretetével várják a különleges minőségű, egyedi ízvilágot kedvelő vendégeket keddtől szombatig, 10 és 18 óra között.

Berta Kata
Fényképeket készítette Kovács Kornél
Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió


Kapcsolódó videóanyag

Képtár

© Székesfehérvári Egyházmegye

Impresszum | E-mail

Híreink | Média | Adattár | Gyűjteményeink | Történelmünk